Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u srijedu navečer da će učiniti sve kako bi Slovenija, 'iako kao zadnja članica', ratificirala hrvatski protokol za ulazak u NATO te da se spreman sastati i s članovima manje poznate Stranke slovenskog naroda (SSN) koja unatoč izjavi o granici s Hrvatskom, koju bi danas trebao prihvatiti parlament, kani prikupljati 40.000 potpisa za referendum o hrvatskom članstvu u NATO-u.


'Zbog današnje izjave koju treba prihvatiti parlament nema razloga da ta izvanparlamentarna stranka nastavi referendumske pripreme i mislim da referenduma neće biti', rekao je Pahor u izjavi za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV. Dodao je da poštuje tu manju parlamentarnu stranku iz Maribora i njezino ustavno pravo da prikuplja potpise za referendum, ali da za referendum nema razloga.

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Ukrajinski predsjednik o mogućnosti rata s Rusijom: "To je najgora stvar koja se može dogoditi, no ta mogućnost postoji" Prosvjedi u Crnoj Gori - 3 Zbog situacije u Crnoj Gori oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova: "Pomno pratimo događanja..."

'Pozvat ću ih na razgovor u Ljubljanu kako bih ih uvjerio da referendum nije potreban. Slovenija će poslati hrvatski pristupni protokol za NATO iako kao zadnja članica', rekao je Pahor. 'Zavod 25. lipnja 1991', koji vodi negdašnji predsjednik Pučke stranke (SLS) Marjan Podobnik, izjavio je popodne da će odustati od referendumske inicijative ako parlament prihvati izjavu o granici s Hrvatskom.

>> Podobnik odustao od referenduma

Podobnikova udruga glavni je pokretač te inicijative, ali je početne potpise dala i manje poznata stranka iz Maribora za koju je predsjednik vanjskopolitičkog odbora Ivo Vajgl rekao da je samo 'uvezana' u Podobnikovu udrugu, sugerirajući da je riječ o igri desnice s referendumom.  Predsjednik Slovenske nacionalne stranke SNS Zmago Jelinčič izjavio je večeras za POP-TV da će poduprijeti prikupljanje potrebnih 40.000 potpisa, što bi od sutra mogla započeti mariborska stranka.

Očekuje se da će predsjednik parlamenta Pavel Gantar ovih dana dati izjavu je li početnih 5300 potpisa Marjana Podobnika i njegove udruge te Stranke slovenskog naroda bilo podneseno na zakonit način i može li im se odrediti 35-dnevni rok za prikupljanje potrebnih potpisa. Zadnji rok za Gantarovu izjavu je ponedjeljak idućeg tjedna. 

Slovenski parlament prihvatio izjavu o zaštiti nacionalnih interesa

Slovenski parlament prihvatio je u srijedu popodne na izvanrednom zasjedanju izjavu o zaštiti slovenskih nacionalnih interesa u tijeku pristupa Hrvatske NATO-u, u kojoj se navodi da je Slovenija pri proglašenju samostalnosti imala izlaz na otvoreno more, te da je nadzirala neke druge 'prijeporne točke' uzduž granice s Hrvatskom. Za prihvaćanje takve izjave glasovalo je 65 zastupnika, a protiv su bila četiri zastupnika Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Spomenuta izjava trebala je biti razlogom da se odustane od inicijativa da se pristupni protokol Hrvatske za ulazak u NATO, što ga je slovenski parlament velikom većinom ratificirao u početku prošlog tjedna, ospori na referendumu. Slovenska pučka stranka i predsjednik udruge 'Zavod 25. lipnja 1991.' Marijan Podobnik izjavili su da na temelju prihvaćene izjave u parlamentu odustaju od aktivnosti koje bi dovele do obveznog raspisivanja tog referenduma.

No, Stranka slovenskog naroda (SSN), manja izvanparlamentarna stranka iz Maribora koja je također sudjelovala u prikupljanju početnih potpisa za spomenuti referendum, objavila je u srijedu navečer da izjavom prihvaćenom u parlamentu nije zadovoljna te da će nastaviti prikupljati potpise za referendum.

Slovenski parlament odbacio Jelinčičev zahtjev; referendum i dalje moguć

Slovenski je parlament u srijedu navečer na završetku izvanrednog zasjedanja odbacio inicijativu predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča da se raspiše referendum o ulasku Hrvatske u NATO. Za takav su prijedlog glasovala samo četiri zastupnika, svi iz Jelinčičeve stranke, a 59 ih je bilo protiv.

Kako je zastupnicima uoči glasovanja rekao ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, parlament je svoju jasnu želju da Hrvatska uđe u NATO iskazao prošli tjedan, kad je sa 75 glasova za i samo 11 protiv potvrdio hrvatski pristupni protokol za ulazak u NATO. Unatoč većinski prihvaćenoj izjavi o zaštiti nacionalnih interesa, koju je popodne prihvatio parlament s nakanom da se odobrovolje nacionalističke skupine koje zahtijevaju da se na referendumu poništi ta potvrda, predsjednik mariborske Stranke slovenskog naroda (SSN) Zdenko Vicenc Vinkov izjavio je popodne da će prikupiti 40.000 potpisa kako bi se referendum o hrvatskom članstvu u NATO-u održao po zakonu o narodnoj inicijativi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju