Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je kako vjeruje da bi Hrvatska, obistine li se najave premijera Ive Sanadera da će Vlada ubaciti 'u petu brzinu' vezano uz ubrzavanje pregovora i nužnih reformi, u EU mogla ući 2009.


"Ako se obistini ono što je rekao premijer Sanader da su ministarstva krenula u petu brzinu, onda mislim da 2009. možemo ući u EU", izjavio je predsjednik Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu", istaknuvši kako ne strahuje da bi Hrvatska u EU mogla ući u paketu sa Srbijom. "Ne bojim se da ćemo ući istodobno sa Srbijom jer smo predaleko odmakli da bi nas netko stigao", rekao je.

Vezani članci Davor Filipović, Anja Šimpraga, Marin Piletić Plenković predstavlja nove ministre: Ćorić potvrdio odlazak i svog nasljednika. Dolaze Šimpraga i Piletić? Sabornica Ovaj tjedan bi trebala biti potvrđena tri nova ministra u Vladi. U zadnji čas iskrsnulo novo ime

Mesić je ponovio da Slovenija, zbog kritika na hrvatsko proglašenje ZERP-a, nije isključivi krivac za usporavanje pregovora o ulasku Hrvatske u EU, da odgovornost za to snosi i Hrvatska jer, kaže, nije otvorila i zatvorila dovoljno pregovaračkih poglavlja niti dovoljno učinila u provođenju reformi, posebno pravosuđa i javne uprave, te postala zonom pravne sigurnosti.

Slovenija je, ocijenio je, kriva jer, vjerojatno zbog
unutarnjopolitičke situacije i skorih izbora, odugovlači s rješenjem otvorenih graničnih pitanja s Hrvatskom, kako na moru, tako i na kopnu, odnosno jer ne odgovara na poziv Hrvatske da ta pitanja riješi Međunarodni sud pravde u Haagu. "I njima (Sloveniji) i nama bi odgovaralo da se riješe pitanja granice, a onda bi se i pitanje ZERP-a lakše riješilo", rekao je Mesić.

Ne postoji, smatra, dvojba hoće li Hrvatska provoditi ZERP ili ući u EU, uvjeren da se tripartitnim razgovorima hrvatske, slovenske i talijanske diplomacije može pronaći zadovoljavajuće rješenje na način da se sagleda što to u ZERP-u smeta Sloveniji i Italiji. Po njegovu mišljenju, rješenje može biti i u donošenju posebnog zakona (lex specialis) na temelju kojega bi Hrvatska provodila ZERP za članice EU do ulaska u Uniju "za dvije godine", a tada, dodaje, ionako pravila vezana uz ekološku i ribolovnu zaštitu Jadrana jednako vrijede za sve članice.

Mesić ističe kako ne stoje opaske da Hrvatska ne može provoditi ZERP, iako, kaže, postoje zaostaci u "našoj samoorganiziranosti" što se nadzora tog pojasa tiče, ali i to će se, smatra, uskoro poboljšati, prvi korak čega je kompletiranje Obalne straže. Izvijestio je da je na današnjoj sjednici Vijeća za obranu raspravljano o gradnji ophodnih obalnih i izvanobalnih brodova, a postoji i mogućnost da se sa susjednim zemljama krene u zajedničku, serijsku gradnju brodova što bi bilo jeftinije.

Zamoljen za komentar ideje uglednog publicista i povjesničara Slavka Goldsteina da bi za Hrvatsku i njezin ulazak u EU bilo dobro da HDZ i SDP uđu u veliku koaliciju, predsjednik je kazao da se taj prijedlog razmatrao prije izbora, ali da je sada, kada je formirana koalicijska Vlada na čelu s HDZ-om, teško očekivati da se to može dogoditi. Upitan smatra li Vladu sposobnom, odgovorio je da je, kada je koalicijska vlada u pitanju, "teško ishodovati prema stručnosti, nego se puno puta radi o podobnosti".

Neozbiljnim prema parlamentu i biračima Mesić smatra trzavice između SDP-a i HNS-a oko izbora dva oporbena potpredsjednika Sabora, jer te stranke, smatra, trebaju analizirati što koje mjesto, potpredsjedničko ili, eventualno, predsjednika nekog saborskog odbora, može kreativnije djelovati za pojedinu stranku.

Upitan je podržava li najave iz Vlade o zabrani pušenja na javnim
mjestima, Mesić je odgovorio kako svaki put kada se odlučuje o
smanjenju proračunskih sredstava, u ovom slučaju oko tri milijarde kuna koliko proračun uprihoduje od duhanskih proizvoda, očekuje od predlagatelja da kaže kako kani popuniti taj proračunski manjak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju