Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć u hrani

U Zagrebu otvoren socijalni dućan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je kako joj je veliko zadovoljstvo što je mogla otvoriti taj socijalni dućan, ali da će joj biti još veće zadovoljstvo ako ga bude imala priliku zatvoriti.

Prvi socijalni dućan u Zagrebu za pružanje pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama socijalno ugroženim građanima koji nisu u sustavu dobivanja pomoći, otvoren je u utorak u prostorijama Crvenog križa u Sigetu 18a u zgradi Super Andrija.

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Taj socijalni dućan pokrenut je na inicijativu Grada Zagreba, gradskog Crvenog križa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, a uz podršku Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskog te tvrtki Billa, Dinova-Diona, Dukat, Jamnica, Konzum, Lidl i Prehrana trgovina.

Korisnici tog dućana bit će isključivo oni građani koji već nisu u sustavu pomoći preko Grada Zagreba ili bilo koje druge institucije, dakle, oni koji od nikog ne dobivaju pomoć u namirnicama. Cenzus je 1700 kuna po članu obitelji, odnosno 2000 kuna za samca, no, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna kaže da je pravo struke da se po diskrecionoj procjeni, nakon utvrđivanja činjeničnog stanja osobe, u taj socijalni dućan upućuje svatko tko je u potrebi.

Ovdje se hrana plaća osmijehom i suzama

Rekla je da će naknadno obavijestiti kako će građani moći ostvariti pravo da postanu korisnici tog socijalnog dućana.

Korisnici socijalnog dućana robu će preuzimati isključivo po pozivu koji će biti upućivani od Crvenog križa grada Zagreba i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, a sadašnja baza korisnika pomoći obuhvaća oko 2500 građana. Očekuje se porast korisnika.

Sadržaj paketa sadržavat će prehrambene proizvode te kućne potrepštine kao što su sredstva za čišćenje, osobnu higijenu i slično.

'Mjesto od izuzetne važnosti'

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je kako joj je veliko zadovoljstvo što je mogla otvoriti taj socijalni dućan, ali da će joj biti još veće zadovoljstvo ako ga bude imala priliku zatvoriti zbog toga jer više neće biti onih koji su korisnici ovakvog socijalnog dućana.

'No, znamo kakve su nam danas prilike i koliko je upravo zbog tih prilika ovakvo mjesto od izuzetne važnosti za građane grada Zagreba. Kriza već traje dugo, mnogi su ostali bez radnih mjesta, bez posla. Neki koji imaju radna mjesta nažalost plaće ne dobivaju redovito ili su one toliko male da ne osiguravaju redovno zadovoljavanje potreba, a da ne kažem da su mnogi ljudi isto tako i u kreditima koje vrlo teško otplaćuju i nemaju niti za osnovne potrebe', istaknula je Švaljek.

Doznajte tko je najsiromašniji od siromašnih u Europi

Poručila je da će ovaj socijalni dućan pomoći upravo onima koji ne mogu i nisu u prilici koristiti mjere iz sustava socijalne skrbi, ali su i dalje socijalno ugroženi da ostvare onaj minimum koji je potreban za život dostojan čovjeka.

'S jedne strane, imamo socijalni problem, a s druge strane, i u našoj zemlji mnogo hrane se baca. Prema nekim informacijama i 400 tisuća tona hrane godišnje se baci ili hrane u vrijednosti nekih četiri milijarde kuna', rekla je Švaljek te izrazila nadu da će ovaj socijalni dućan odgovoriti i jednom i drugom problemu - i problemu bacanja hrane, a i socijalnom problemu u kojem su se našli građani.

To je inače drugi socijalni dućan u Zagrebu. Prvi je u Gajnicama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene