Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Zagrebu nedostaje 5 tisuća mjesta u studentskim domovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studentskim domovima u Zagrebu nedostaje oko 5.000 mjesta, a taj bi se nedostatak mogao ispraviti za dvije do tri godine, do kada je rok dovršenja Sveučilišnog kampusa na Borongaju.

Zagreb ima pet studentskih domova ukupnog kapaciteta 7.338 mjesta. Studentski dom Stjepan Radić raspolaže s 3.572 mjesta, Cvjetno naselje s 1.762, Dr. Ante Starčević s 1.237, Ivan Meštrović s 285, a Lašćina sa 482 mjesta.

Pročitajte i ovo Željko Vukasović, zaštićeni najmoprimac Nitko mu ništa ne može UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Živi u prizemlju, a kiša mu pada po glavi. Za sve je kriv jedan čovjek: "Prvo je vještaku, a zatim i sucu pozlilo na očevidu" Slika nije dostupna Srećom ima i takvih ljudi Umirovljenica udomila siromašnu studenticu

Ove će jeseni mjesta u njima dobiti 1.400 brucoša, 1.200 studenata prve godine i 4.108 studenata starijih godina.

Mjesto nije dobio 4.561 student koji je podnio molbu za smještaj, rekao je Lešković pojašnjavajući kako je interes studenata za domove i veći, no zbog troškova koje imaju pri prikupljanju i ovjeri dokumenata za mjesto se prijavljuju uglavnom oni koji vjeruju da ga mogu dobiti.

Glavni kriterij za dobivanje doma je prosjek ocjena i redovit upis godine, a najveći je interes za domove Cvjetno naselje i Ante Starčević.

Po Leškovićevu mišljenju, to je zato što u tim domovima većina soba ima vlastite kupaonice, a kako su u njima smješteni uglavnom studenti s višim prosjekom ocjena, vlada i svojevrsni "akademski mir" za učenje.

Studentski centar raspolaže i s 550 mjesta namijenjenih stranim studentima koji, sukladno bolonjskom procesu, dolaze na zagrebačko Sveučilište na jedan semestar ili akademsku godinu.

Hrvatski olimpijski odbor ima pravo na 80 mjesta za vrhunske
sportaše.

Po Leškovićevim riječima, dom Ante Starčević i dio doma Stjepan Radić uređeni su po najvišim europskim standardima, a uz male preinake to bi se moglo reći i za Cvjetno naselje.

U najlošijem je stanju studentski dom Ivan Meštrović, koji bi od iduće akademske godine trebao biti vraćen Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Iako neki domovi pružaju bolje, a neki skromnije uvjete za rad, sve sobe u domovima imaju besplatan priključak na internet visoke propusnosti, rekao je Lešković.

Uz učionice, koje imaju svi domovi, većina njih ima i bogate prateće sadržaje. Ante Starčević i Cvjetno naselje tako imaju dvorane za fitnes, a Ante Starčević i Lašćina sportske terene.

Cvjetno naselje opremljeno je učionicom za učenje stranih jezika, a Stjepan Radić, uz kino, ima i dvorane za kulturno-zabavne programe.

Svi domovi imaju računalne radionice, no za njih zadnjih godina vlada sve manji interes, jer većina studenata ima vlastita računala u sobama.

Subvencionirana cijena koju mjesečno plaća student za domski smještaj prosječno iznosi 115 kuna. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa izdvaja 105 kuna po studentu, a razliku do 432 kune pokriva Studentski centar iz prihoda Student-servisa.

Rokovi za prijave bili su u lipnju, a objava rezultata za starije
studente u srpnju. Za studente prve godine rezultati će biti
objavljeni sutra, a za brucoše je rok za objavu rezultata 7. rujna, no iz Studentskog centra poručuju da će to biti i ranije.

Useljenje u domove počinje 1. rujna za starije studente, a nakon toga i za ostale.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene