Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi krug lokalnih izbora

Manji odaziv do 11 sati, glasovalo 10,8 posto birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U drugom krugu lokalnih izborima u Hrvatskoj, koji se provode na 4.575 biračkih mjesta do 11 sati glasovalo je 10,80 posto birača, rečeno je u Državnome izbornom povjerenstvu.

Na drugi krug izbora odazvalo se 297.075 birača, od 3.024.446 građana koji imaju pravo glasovati u ovom izbornom krugu. Riječ je o podatcima prikupljenima sa 92,17 posto biračkih mjesta. Najveći odziv zabilježen je u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je do 11 sati glasovalo 19,32 posto birača, a najmanji Šibensko-kninskoj, gdje je na birališta izišlo 8,31 posto birača.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje? Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Gleda li se odziv po gradovima vodi Dubrovnik sa 14,60 posto, a slijede Osijek sa 14,16 posto i Požega sa 13,23. Najmanji odziv od samo 7,48 posto zabilježen je u Karlovcu. U Zagrebu je do 11 sati na birališta izašlo 10,43 posto birača, što je oko dva posto manje nego u prvom izbornom krugu. Usporedbe radi, u prvom izbornom krugu, 17. svibnja, do 11 sati glasovalo je 13,73 posto, najveći odziv bio je u Varaždinskoj, a najmanji u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin rekao je da su sva birališta otvorena na vrijeme te kako se od sedam sati, otkako su otvorena, nije dogodio nijedan izgred. 'Po policijskim informacijama za sada nema podataka o nepravilnostima, niti zahtjeva za intervencijom', rekao je Hrvatin.

U drugom krugu izbora građani neposredno biraju župane u devet županija, gradonačelnike u šest županijskih sjedišta i Gradu Zagrebu te još pedeset gradova u više županija, a u 164 općine biraju općinske načelnike.

U Zagrebu manji odaziv

U Zagrebu, koji danas u drugom krugu lokalnih izbora bira gradonačelnika između Milana Bandića i Josipa Kregara, do 11 sati je glasovalo 61.304 birača ili 10,43 posto, izvjestio je predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Đuro Sessa.

To su podaci pristigli sa 493 biračka mjesta, od ukupno 601. Najviše birača na današnje lokalne izbore odazvalo se iz gradskih četvrti Novi Zagreb - istok (12,06 posto) i Podsused - Vrapče (12,20 posto), a najmanje ih je izašlo u Podsljemenu 8,77 i Sesvetama 8,77 posto.

Za usporedbu, u prvom krugu lokalnih izbora do 11 sati u Zagrebu je glasovalo 12,86 posto birača

U Splitu nešto manji izlazak birača

U Splitu gdje se u drugom izbornom krugu za gradonačelnika natječu Željko Kerum i Ranko Ostojić do 11 sati izašlo je na birališta 12,38 posto građana s pravom glasa, što je nešto manje nego u prvom izbornom krugu prije dva tjedna, kad je izišlo 13,80 posto, izvjestilo je Gradsko izborno povjerenstvo Splita.

I na području Splitsko-dalmatinske županije, gdje se za župana u drugom izbornom krugu natječu Ante Sanader i Veljan Radojković, do 11 sati izlaznost glasača je bila nešto manja nego u prvom izbornom krugu prije dva tjedna. Na području Splitsko-dalmatinske županije izašlo je 11,18 posto ukupno upisanih birača, a u prvom krugu izlaznost je bila 14,39 posto, izvjestilo je Županijsko splitsko-dalmatinsko izborno povjerenstvo.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene