Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pjevali ustaške pjesme

Detalji incidenta: Doznajete što očekuje 12 uhićenih navijača ako im se dokaže krivnja

Aktualno Galerija Istraga o navijačima Istraga o navijačima Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski navijači - 2 Hrvatski navijači - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Hrvatski navijači - 1 Hrvatski navijači - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Policija Policija Foto: Dnevnik Nove TV +9 Izjava PU Osječko-baranjske županije Galerija 1/14 >>
Hrvatska u nedjelju navečer igra važnu utakmicu za plasman na Euro. S druge strane zbog ustaških pjesama i rasističkih povika nižu se nova uhićenja u Slavoniji. Trojica navijača, koji su trebali danas završiti s lisicama na rukama, izbjegli su uhićenje jer su ranije otputovali u Cardif. HNS strahuje od drakonske kazne.

U policijskoj akciji uhićeno je 12 navijača koji su sudjelovali u izgredima na utakmici hrvatske nogometne reprezentacije održane u osječkoj Opus Areni u četvrtak. Uhićeni su na području Vinkovaca i Osijeka. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, policija traga za još trojicom navijača koji su otputovali u Cardiff. Iz HNS-a kažu kako se večeras ništa neće prepustiti slučaju.

Iz Osijeka se uživo u Dnevnik Nove TV javila reporterka Matea Drmić.

"Od 12 osumnjičenih osoba dio njih trenutačno se nalazi na prekršajnom sudu u Osijeku. Nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje nakon čega su predani nadležnom sudu. Većina privedenih je s vinkovačkog područja, a starosti su od 19 do 50 godina. Povezuju se s navijačkom skupinom Ultras. Treba istaknuti da je policija u kratkom roku otkrila identitet i privela počinitelje. Doznajem da su trojica iz grupe osumnjičenih otišla na utakmicu Hrvatske reprezentacije u Cardif. A prilikom povratka također će biti privedeni", javila je reporterka Dnevnika Nove TV.

"Ukoliko im se dokaže krivnja prema Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kazna može biti novčana ili kazna zatvora te mogućnost mjere isključenja. Novčana kazna je od 660 eura do 3310 eura ili kazna zatvora u trajanju od najmanje 30 dana do najdulje 60 dana. Uz novčanu kaznu i kaznu zatvora počinitelj može dobiti i zaštitnu mjeru. Zabrana prisustvovanja na određenim sportskim natjecanjima na području države s obvezom javljanja u policijsku postaju, te boravka u policijskoj postaji. Zabranu odlaska na sportska natjecanja u inozemstvo na kojima sudjeluje hrvatska reprezentacija ili klubovi s obvezom javljanja u policijsku postaju i obvezom predavanja putne isprave", izvijestila je Drmić. Kako doznaje reporterka Dnevnika Nove TV dvojica privedenih dobila su kaznu zatvora od 30 dana i godinu dana zabranu odlaska na utakmice reprezentacije u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ispitivanja bi mogla potrajati cijelu noć, a ako budu prekinuta bit će nastavljena u ponedjeljak ujutro.

Policija je javila kako je na području Policijske uprave osječko-baranjske i vukovarsko srijemske uhićeno je 12 osumnjičenih osoba zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima tijekom odigravanja nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Turske u Opus Areni. 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe policija će dovesti nadležnom prekršajnom sudu. Daljnje kriminalističko istraživanje se nastavlja, priopćila je policija.

Iz policije za Vijesti Dnevnika Nove TV potvrđuju kako nastavljaju krim istraživanje te ne isključuju mogućnost novih uhićenja.

"Vrlo loše za Hrvatsku i nogometni savez koji će vjerojatno platiti kaznu. Izgrednike treba dobro kazniti, ako može Engleska, mi smo mali, možemo i mi, znači doživotna i novčana kazna", smatra Zvonimir iz Osijeka.

"Ja ne podržavam takvo ponašanje. Navijači trebaju navijati, a ne pjevati neke neprimjerene pjesme. Znači to nije u redu, i trebalo bi ih kazniti", kaže Mato.

Osim rasističkih povika i ustaških pjesama policija intenzivno radi i na raspetljavanju pokušaja sabotaže s postavljanjem transparenta s velikim slovom U na zaštitnoj ogradi Opus arene.

A zbog jedne zastave na Rujevici već smo dobili prijavu Farea. U HNS-u strahuju da bi kazna mogla biti drakonska.

Europska nogometna organizacija (UEFA) u subotu je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zbog korištenja pirotehničkih sredstava od strane hrvatskih navijača u 62. i 78. minuti utakmice, izvijestio je HNS.

Naknadno je, nakon izvještaja FARE-a, pokrenut i disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije.

Vatrenima prijete sankcije i prazan stadion

Nekolicina navijača na utakmici je pjevala ustaške pjesme zbog čega Vatrenima prijete sankcije pa bi idući susret u Maksimiru mogli igrati pred praznim stadionom.

Među navijačima je, doznaju 24 sata, nekoliko pripadnika Ultrasa iz Vinkovaca. Dvoje privedenih trebali su letjeti za Wales, gdje večeras utakmicu igraju Hrvatska i Wales. Jednog su, navode, skinuli s leta, a drugi je uhićen nešto ranije, ali je imao kartu.

Pročitajte i ovo Ilustracija novi podaci Hrvati piju sve više lijekova, objavljeno koje najviše kupuju: Jedan je posebno popularan

Dnevnik Nove TV ekskluzivno je objavo snimku pokušaja sabotaže i postavljanja slova U na stadionu nekoliko dana prije utakmice. 

Pročitajte i ovo Yahya Sinwar Moglo bi potrajati Krenuli u lov na koljača i poručili da su mu dani odbrojani: "On je lice zla, on je naš Osama bin Laden!"

"Njihova namjera je najgora moguća. Nema se što na javnom mjestu, pogotovo na utakmici Hrvatske, pjevati ustaške pjesme. Zar nema reprezentacija dovoljno lijepih pjesama? Mi u 2023. ponavljamo i dalje takvu priču… To rade ljudi koji žele zlo reprezentaciji. Naravno da će policija istražiti tko je to radio", rekao je u subotu premijer Andrej Plenković o ustaškim pjesmama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene