Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ulicama Đakova u nedjelju je održan Svečani mimohod 51. Đakovačkih vezova, u kojem je sudjelovalo 55 folklornih skupina iz zemlje i inozemstva sa 3.500 sudionika, više od 50 svatovskih zaprega, brojnim jahačima i mažoretkinjama.


Osim hrvatskih u mimohodu su sudjelovale folklorne skupine iz Poljske, Mađarske, BiH, Makedonije, Turske i dr.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić o non paperu: "Kad Srbi trebaju nešto dobiti, ispada kao da tuku po svemu i rasturaju sve'' Janez Janša, slovenski premijer Janša nazvao Džaferovića: "Ne postoji dokument kojim bi Slovenija zagovarala promjene granica BiH"

Zbog velike vrućine na đakovačkom području, gdje je danas izmjen 31 stupanj Celzija, u više navrata intervenirala je i Hitna medicinska pomoć, pomažući osobama koje su kolabirale.

Povorku su pred katedrale, uz đakovačkog gradonačelnika Marina Mandarića, pratili i predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin, đakovačko-osječki nadbiskup mons, Đuro Hranić, nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, te mnogi drugi gosti.

Đakovački vezovi bit će zatvoreni večeras, na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku, tradicionalnim izborom najljepših narodnih nošnji. Ta tradicionalna manifestacija tradicije, kulture i folklorne baštine Slavonije i Đakova, održava se pod viskom pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade.

Prilikom današnjeg Svečanog mimohoda dogodio se manji incident kada je pripadnicima turske folklorne skupine Yeditepe folklor iz Indstambula, na početku Strossmayerovog trga, mlađi muškarac, Đakovčanin, iskočivši iz publike uzeo državnu zastavu Turske. Turski folkloraši zbog toga su prekinuli sudjelovanje u povorci, a zbog incidenta im se ispričao gradonačelnik Đakova Mandarić. Đakovačka policija privela je mladića, te je novinarima potvrdila da je on otprije poznat po kršenju javnog reda i mira.

Folkloraši iz Turske nastupili su u subotu poslijepodne na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku, u dijelu programa kada nastupaju inozemne folklorne skupine. (Hina)