Na splitskome groblju Lovrincu pokopan je Nenad Čulić, alpinist koji je poginuo na Kavkazu prije 39 godina. Bio je jedan od najboljih hrvatskih alpinista i gorskih spasilaca.


Poginuli alpinist Nenad Čulić prevezen je nedavno u Hrvatsku pošto je krajem kolovoza pronađen na mjestu pogibije.Na posljednjom ispraćaju Nenada Čulića, uz suprugu Ljiljanu i kćer Inge s obitelji, bili su prijatelji i poštovatelji, a lijes s njegovim posmrtnim ostatcima i portret s njegovim likom od kapelice do grobnice nosili su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Vezani članci Mario Jurič i pročelnik HGSS-a o neodgovornom ponašanju turista (Foto: Dnevnik.hr) - 2 HGSS o mogućnosti naplate troškova spašavanja turista: "To je zadnja stvar o kojoj razmišljamo" Broj intervencija raste, a novca fali (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Volonterski i s puno entuzijazma spašavaju živote, ali stalno nailaze na goleme prepreke: ''Broj intervencija raste''

>> Kavkaz: Pronađeno tijelo hrvatskog alpinista stradalog u lavini prije 39 godina

Opraštajući se od pokojnika, njegov prijatelj iz HGSS-a Branko Bužančić rekao je kako je nastala praznina kad je nestao, a desetljeća, dok ga se se nije pronašlo, pretvarala su očaj u tugu.

Čulićev prijatelj Vinko Maroević rekao je kako će Nenad Čulić konačno biti "položen u rodnu hrvatsku grudu". "Tvoj pokop donosi nama, tvojim prijateljima, te tvojoj supruzi Ljiljani i kćeri Inge mir", rekao je Maroević i istaknuo Čulićev doprinos splitskom ekpedicionizmu.

Na komemoraciji nakon pokopa u hotelu "Zagreb" pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić rekao je kako Čuliću pripadaju velike zasluge za razvoj gorskog spašavanja u Hrvatskoj.

"Ostavio je dubok trag, imao je veliko znanje o alpinizmu te je osvajao stijene koje nitko prije njega nije mogao osvojiti", rekao je Prizmić i dodao da je Čulić bio pojam i personifikacija svega dobroga.

Dvadesetpetogodišnji Nenad Čulić poginuo je s još trojicom hrvatskih alpinista - Antom Bedalovim, Ursom Vrdoljakom i Viktorom Tabakovićem 24. srpnja 1974. u velikom odronu leda pri usponu po smjeru „Križ Ušbe“ na Kavkazu.

Ante Bedalov i Urso Vrdoljak pronađeni su nekoliko dana nakon pogibije, Viktor Tabaković u ljeto 2012., a Nenad Čulić krajem kolovoza ove godine.

Čulić je u to vrijeme bio jedan od najboljih hrvatskih alpinista i gorskih spasilaca, pokretač je hrvatskih ekspedicija u svjetska gorja, a kao gorski spasilac bio je instruktor i pročelnik GSS-a i predsjednik Planinarskog društva "Mosor". 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju