Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAŽUJU SE OPCIJE ZA ZRAKOPLOV

Split: Hrvatska vojska fascinirala izvedbom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrti međunarodni sajam vojne industrije "Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija - ASDA 2017." otvorena je u srijedu u splitskoj Spaladium areni, gdje se predstavlja 131 izlagač naoružanja, vojne opreme i drugih obrambeno-sigurnosnih proizvoda i usluga iz 22 zemlje među kojima 63 hrvatska izlagača.

Izložba će trajati do 28. travnja, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i u organizaciji tvrtke TNT Production In. iz Sjedinjenih Američkih Država.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TELEFONSKA SJEDNICA VLADE Plenković izabrao: Damir Krstičević bit će mu posebni savjetnik za obranu, a Mate Granić za vanjsku politiku Damir Krstičević, bivši ministar obrane Humanost na djelu Damir Krstičević prvi put progovorio o spašavanju srpskog vojnika na ratištu: "Dobro je, ne tribaš plakat, ne boj se... Izliječit ćemo mi tebe, nismo mi četnici"

Direktor tvrtke TNT Production In. Justin Webb u kratkom je obraćanju rekao kako će izložbu posjetiti izaslanstva tridesetak zemalja iz jugoistočne Europe, zapadne Europe, Azije, Euroazije, sjeverne Afrike i srednjeg istoka i Sjedinjenih Američkih Država. Zahvalio je Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i hrvatskoj Vladi na pomoći u organizaciji.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović je u svojem govoru naglasila da je hrvatske proizvođače važno što se ASDA održava u Splitu. "Oni svojom kvalitetom, može se reći bez imalo pretjerivanja, mogu parirati konkurenciji na globalnoj razini," istaknula je predsjednica.

Grabar Kitarović: ASDA je i putokaz sinergije države i privatnog sektora

Zbog ograničenih vlastitih sredstava naše tvrtke nemaju dovoljnu snagu za proboj na svjetska tržišta, ali ASDA pruža priliku za prevladavanje tih ograničenja "bez potrebe napuštanja matične države," rekla je.

 "Vjerujem da će im to biti poticaj za nastavak i do sada izvrsnog rada, za nastavak širenja poslovanja i veća ulaganja u istraživanja i razvoj novih tehnologija, što mora biti motor oporavka i ubrzanog razvoja cjelokupnog hrvatskog gospodarstva," poručila je Grabar-Kitarović.

U sklopu izložbe održana je vojna vježba na kojoj su demonstrirane sposobnosti OSRH.

Predsjednica je rekla kako je ova izložba i putokaz budućih odnosa i sinergijskog djelovanja države i privatnog sektora, pošto se održava "kroz svojevrsni oblik javno-privatnog partnerstva, odnosno suradnje gospodarskih subjekata s državnim tijelima u realizaciji projekta u kojemu je prepoznat zajednički interes."

Tema obrambenih izdvajanja sve je prisutnija posljednjih godina, a "suočene s novim ili ponovno aktualiziranim izazovima gotovo sve europske države, posebno NATO-saveznice, krenule su putem stabilizacije i postupnog povećanja obrambenog proračuna," rekla je Grabar Kitarović.

"To često nailazi na negativne kritike koje su neopravdane jer se zasnivaju na pogrešnoj postavci o obrambenim izdvajanjima kao nepovratnom trošku za državu," rekla je i istaknula da ispravne obrambene investicije mogu biti motor gospodarskog razvitka, posebno u području istraživanja i razvoja visokih tehnologija. Navela je primjer interneta koji, kazala je, možda u današnjem obliku ne bi postojao bez obrambenih ulaganja u istraživanja i razvoj novih komunikacijskih tehnologija.

"Zajednički napor državnih tijela, znanstvene zajednice i gospodarskog sektora sve se više nameću kao zakonitost i uobičajena praksa. Obrambena izdvajanja u takvim zajedničkim pothvatima postaju nužni poticaj, često i prvi izvor financiranja u projektima koji osiguravaju korisne i povoljne ishode za sve uključene strane," poručila je predsjednica.

Ministar obrane Damir Krstičević najavio je u Splitu da će hrvatski vojnici u mirovnoj misiji u Afganistanu biti naoružani hrvatskom puškom VHS 2.

Hrvatski vojnici u Afganistan s puškom VHS 2

"Sljedeći kontingent Hrvatske vojske, sedmi po redu, bit će naoružan hrvatskom puškom VHS 2, i to će biti prvi put da će naši vojnici u Afganistanu imati naše puške. To je velika stvar da će direktno na liniji nositi naše puške koje su vrhunske", rekao je ministar Krstičević novinarima tijekom obilaska Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe u sklopu ASDA 2017. 

Istaknuo je kako su za tu pušku i proizvode HS produkta zainteresirani u mnogim zemljama, o čemu će sa stranim izaslanstvima na ASDA 2017. razgovarati na mnogim sastancima.

Na upit kako komentira informacije po kojima će se umjesto zastarjelih zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva nabaviti američki vojni zrakoplovi F-16 (koji su danas letjeli iznad lučice Poljuda tijekom pokazne vojne vježbe), ministar Krstičević je odgovorio da je Hrvatska u fazi istraživanja "svih opcija" i načina rješavanja tih problema.

Istaknuo je razgovore s više izaslanstava zemalja nazočnih na izložbi ASDA.

"Ovdje je i američko izaslanstvo koje se bavi pitanjem zrakoplovstva, a sinoć sam imao sastanak s tim izaslanstvom. Tu su predstavnici Izraela, a i predstavnik Koreje. Prema tome, idemo odgovorno razmotriti sve opcije i izabrati ono što je za Hrvatsku najbolje u ovom trenutku", rekao je ministar Krstičević, podsjećajući kako je hrvatsko izaslanstvo bilo u Izraelu te da se prošlog tjedna hrvatski stručni tim vratio iz Rumunjske.

Istaknuo je kako je Hrvatskoj potrebno ratno zrakoplovstvo. "Ako želimo biti država i da nas drugi smatraju državom, nama treba ta sposobnost", ocijenio je ministar Krstičević, dodajući kako Hrvatska vojska nije ista s tom sposobnošću ili u slučaju da je nema.

 Također je rekao kako treba biti svjestan ograničenja. "Želimo da je taj projekt za nas priuštiv, da ga možemo podnijeti", zaključio je ministar Krstičević odgovarajući na upit u vezi s nabavom vojnih zrakoplova koji bi zamijenili zastarjele u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu. (Hina/S.Ve.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene