Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IDEX 2017

Na sajmu vojne opreme i hrvatske gaće koje ne gore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski proizvođači naoružanja i vojne opreme zadovoljni se vraćaju sa sajma IDEX 2017. koji je upravo završen u Abu Dhabiju. Konkretni ugovori tek se očekuju.

"Imali smo jako dobrih kontakata koji obećavaju i očekujemo da će dovesti do ugovora i novih poslova", rekao nam je Stjepan Pezo, direktor tvrtke Galeb, koji se upravo vratio iz Abu Dhabija s izložbe naoružanja i vojne opreme IDEX 2017

Pročitajte i ovo Ilustracija Ispričali se putnicima U susjedstvu otkazani brojni letovi: Nećete vjerovati koji je razlog Slika nije dostupna Osvojili svijet Tvrtka iz Hrvatske dobila je posao iz snova

Galeb je jedna od 16 hrvatskih tvrtki koje su svoje proizvode predstavile na ovogodišnjem IDEX-u, najvećem svjetskom sajmu ove vrste. Na njemu je sudjelovalo 57 zemalja i više od 1200 tvrtki, a hrvatske tvrtke predstavile su se na izložbenom prostoru od 160 četvornih metara u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. 

Ugovori dolaze kasnije

Na ovakvim se sajmovima rijetko sklapaju sami ugovori, već oni uglavnom služe za provjeru što se sve na tržištu nudi te sklapanja novih kontakata koji u budućnosti mogu dovesti od unosnijih poslova. Galeb se dosad predstavljao na sličnim sajmovima koji se svake godine održavaju u Parizu, a upravo su zbog informacija koje su tamo dobivali odlučili predstaviti se u Abu Dhabiju. "U Parizu smo imali naznake da na Arapskom poluotoku postoji potražnja za proizvodima koje mi nudimo jer smo imali dosta veliki interes iz tog dijela svijeta. No, kako se radilo uglavnom o prekupcima, odlučili smo se izravno predstaviti. To je tržište još u razvoju, a nemaju vlastitu proizvodnju ili je ona dosta slaba, pa je veća vjerojatnost da ćemo sklopiti posao", kaže Pezo. 

Galeb se je predstavio proizvode funkcionalnih pletiva koje je sam razvio, donje rublje koje lakše oslobađa tijelo od vlage, kao i program Fire stop, negorivo donje rublje. "To im je bilo posebno zanimljivo jer se radi o državi, kao i susjednim državama, koje dosta rade s naftom i zapaljivim stvarima, pa vjerujemo da tu postoji dosta veliki potencijal", kaže Pezo. 

Dodir bolji od interneta

Sajmovi su u ovoj branši ključ za širenje tržišta jer se radi o specifičnim proizvodima. "Preko interneta se ne može puno toga napraviti, flash, video, power point prezentacije... sve je to bez dodira. Pogled i dodir čine razliku, upravo je to, bar kad je u pitanju tekstil, presudno", kaže Pezo. 

Nastupom na sajmu u Abu Dhabiju zadovoljan je i Alojzije Šestan iz tvrtke Šestan-Busch, kompanije iz Preloga kraj Čakovca koja je poznata širom svijeta po svojim zaštitnim kacigama. "Sajam je fantastičan. Sve je dobro prošlo i čekamo dobre poslove. Vjerojatno ćemo uskoro ugovoriti jako dobar posao, ali još vam ne mogu ništa reći", rekao nam je Šestan koji nam se javio iz Abu Dhabija. 

Na sajmu se predstavio i HS Produkt, također svjetski poznati karlovački proizvođač pištolja te jurišne puške VHS-2. Međutim, Željko Pavlin, direktor HS Produkta, nije imao povratnih informacija s IDEX-a. "Moji ljudi su još uvijek dolje i iskreno nemam još informacija o tome kako je sve prošlo", rekao nam je Pavlin.

Sajam sve bolji

Da je sajam dobro prošao potvrdio nam je i Ivica Nekić, prvi čovjek Agencije Alan. "Sajam je svake druge godine sve bolji, više je i posjetitelja i izlagača. Ovakvi događaji inače služe proizvođačima za održavanje postojećih kontakata, a ugovori uglavnom dolaze kasnije. Sajam je prilika da se vidi tko što ima", kaže nam Nekić. 

Prema njegovim riječima veliki je interes za pušku i pištolj HS Produkta, DOK-ING-ov stroj za razminiranje, Šestanove kacige, bacač granata... Ipak, zvijezde sajma i ovaj put su proizvođači iz velikih zemalja poput SAD-a, Francuske, Rusije, Njemačke... 

"Bilo je i nekih naših tvrtki koje su bile zainteresirane da izlože ovdje, ali se nisu stigli organizirati. Zato će na sajmu u Splitu, koji će se održati u travnju, biti više naših izlagača koji će predstaviti i neke nove proizvode", kaže Nekić.

Patria umjesto Đure Đakovića

Tvrtka Đuro Đaković, koja u suradnji s finskom Patrijom proizvodi borbena oklopna vozila, nije bila na ovogodišnjem IDEX-u jer je tamo bila Patria, kao i norveški Kongsberg, čije se vatrene stanice ugrađuju na oklopnjake iz Slavonskog Broda. 

Prema podacima Agencije Alan, vrijednost naoružanja i vojne opreme proizvedenih u Hrvatskoj tijekom prošle godine, iznosi više od 1,5 milijardi kuna. Proizvedeno je šesto tisuća komada pješačkog naoružanja i izvezeno je u više od 37 zemalja. 

Iz Hrvatske su lani izvezeni pištolji, puške, bacači granata, snajperi, lanseri raketa, municija, kacige, zaštitna oprema, oprema za razminiranje te remont i modernizacija municije, brodova i mornaričkih sustava. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene