Nasukana jedrilica, arhiva (Foto: Pixell)
Nasukana jedrilica, arhiva (Foto: Pixell) Foto: Pixell

U splitskom akvatoriju noćas je spašavana nasukana jedrilica na kojoj se nalazio bračni par iz Njemačke.


Spasilačka akcija pokrenuta je u ponedjeljak u 22:20, kada je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila poziv u pomoć njemačkog bračnog para sa jedrilice Titus.

Oni su katamaranom od 13 metara pokušali isploviti s otoka Drvenika, no prilikom dizanja sidra i uslijed jakog vjetra dogodilo im se "oranje" sidrom po dnu mora, pa se jedrilica nasukala u plićaku između Drvenika i Krknjaša Malog. Prilikom nasukavanja teže su oštećenja oba brodska kormila koja su potom u potpunosti otkazala, a jedrilica je ostala plutati Šoltanskim kanalom bez nadzora.

Budući da je jedrilica ostala plutati u području intenzivnog pomorskog prometa, postojala je vrlo visoka opasnost od eventualnog sudara s drugim plovilima u prometu, stoga je o događaju obaviještena Lučka kapetanija Split, čiji su službenici odmah isplovili prema poziciji jedrilice, kamo su stigli u 00:55, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

S jedrilice je evakuirana neozlijeđena dvočlana posada, skiper, ujedno i vlasnik plovila, te njegova supruga kao drugi član posade, oboje državljani Njemačke. Jedrilica je otegljena u luku Rogač na otoku Šolti.
 

Vezani članci Morska potraga (Foto: Dnevnik.hr) Pomorac stradao u havariji nije nestali hrvatski kapetan. Kum poručuje: "Firma je bila škrta i nije popravljala brod" Brodice na Jadranu, ilustracija (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Splitska vrata: Potonula brodica, turisti spasili posadu