Dvoje Norvežana spašeno je s brodske splavi na koju su prešli nakon što je njihova motorna jahta počela tonuti dok su bili na pola puta između Brača i Hvara, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Galerija


Dvoje stranih nautičara tijekom plovidbe splitskim akvatorijem spašeno je sa brodske splavi nakon potonuća njihove motorne jahte, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Vezani članci Slika nije dostupna Oglasio se vlasnik privatnog zoološkog vrta na Hvaru: "Prijatelj Simba otišao je s otoka. Preuzeli smo brigu o njemu kad je bio mladunče, da ga spasimo od sigurne smrti" pomorska nesreca - 3 Dnevnik Nove TV u patroli s pomorskom policijom. Snimili su nekoliko prekršaja, ali i zanimljivih izgovora

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split, zaprimili su jučer, 2. svibnja u 14:15 poziv u pomoć dvočlane posade strane motorne jahte, koja se tada nalazila na pola puta između otoka Brača i Hvara.

S obzirom na to da je posada prijavila havariju, odnosno prodor mora u potpalublje, službenici MRCC-a Rijeka zatražili su točnu poziciju te ih uputili da se evakuiraju na brodsku splav, a o događaju je obaviještena Lučka kapetanija Split, odnosno nadležna Lučka ispostava Milna, čiji su službenici odmah isplovili u spasilačku akciju prema dvoje brodolomaca.

Nedugo nakon pokretanja koordinirane spasilačke akcije, službenici LI Milna u 15:50 pronašli su dvoje brodolomaca i njihova psa kako plutaju na brodskoj splavi sa sjeverne strane otoka Hvara, na oko dvije nautičke milje od uvale Pokrivenik, gdje su zatekli i tonuću motornu jahtu imena "Anne Kirsti" s hrvatskom zastavom.

Jahta potonula kod Hvara (Foto: MMPI)
Jahta potonula kod Hvara (Foto: MMPI) Foto: MMPI

Brodolomci su neozlijeđeni prekrcani na spasilačku brodicu LI Milna te prevezeni u Milnu, a djelatnici tvrtke za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru odteglili su havariranu motornu jahtu u uvalu Pokrivenik, dok na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora.

Službenici Lučke ispostave Milna pokrenuli su očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, a od dvočlane posade, brodolomaca, uzete su izjave u prostorijama Ispostave, riječ je o dvoje državljana Kraljevine Norveške, skiperu te ujedno vlasniku havarirane motorne jahte W. O. J. (rođenom 1960. godine) i drugoj članici posade (rođenoj 1968. godine).