Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVOSTI U KIRURGIJI

SPAS ZA ŠEĆERAŠE? Riječka bolnica stala uz bok europskim bolnicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvjema pacijenticama na KBC Rijeka ugrađeni tzv. želučani pacemakeri.

Riječki liječnici dali su nadu za 250.000 dijabetičara u našoj zemlji. Dvjema pacijenticama, dijabetičarkama, ugradili su tzv. želučane pacemakere. Riječka je bolnica tako stala uz bok nekoliko europskih bolnica koje izvode takve zahvate. Liječnici riječkog KBC-a, inače prednjače u mnogočemu, od prve transplatacije bubrega u bivšoj državi do nedavne ugradnje umjetnih vratnih kralježaka i umjetnih uški.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Tomo Kolak - 1 OPERACIJA TRAJALA ŠEST SATI Veliki uspjeh riječkih doktora! Ličaninu uspješno prišili šaku: "Rekao sam, zovi hitnu ode ruka!"

Dvije pacijentice u dobi od 27 i 39 godina kao posljedicu dijabetesa imale su stalne mučnine i povraćanja. U Hrvatskoj od šećerne bolesti boluje oko 250 tisuća stanovnika.

'Svjetska statistika pokazuje da čak 20 posto, a po nekim procjenama i 40 posto bolesnika sa šećernom bolešću bi moglo imati ove komplikacije. Prvi smo razvili ovu metodu u Hrvatskoj, a vjerujemo da bi nam i susjedne zemlje na neki način mogle slati pacijente gravitirati prema nama', rekla je doc. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, endokrinologinja KBC Rijeka.

Pacijenti bi nakon zahvata trebali normalnije živjeti. Operaciju su obavili iskusni riječki kirurzi predvođeni vodećim svjetskim stručnjakom za takve zahvate iz Velike Britanije.

'Bilo je jako dobro, imate odlične kirurge, endokrinologe i sestre i tehničare. Jako sam zadovoljan laparskopskim zahvatom kako ga spretno izvode', kazao je kirurg iz Velike Britanije, prof. dr. sc. Sritharan Kadirkamanathan.

A na seminare o laparoskopskoj kirurgiji već godinama u Rijeku dolaze liječnici iz šire regije.

'Preko 300 i nešto kolega je došlo u Rijeku kod nas učiti i ovo je sad kažem potpuno novi iskorak i nadam se da će se i ovaj dio razviti', rekao je doc.dr.sc. Marko Zelić.

Sanacijski upravitelj koji je i sam sudjelovao na operaciji ponosan je na medicinske timove.

'To je kao što sam rekao iskorak. Iskorak i za riječku medicinu, iskorak i za hrvatsku medicinu i ono što je najvažnije to je timski rad, to je timski rad endokrinologije, dijabetologije, gastroinetrologije, nuklearne medicine i naravno digestivne kirurgije', rekao je prof. dr. sc. Davor Štimac, sanacijski upravitelj KBC Rijeka.

Zahvaljujući tom timskom radu i mladim medicinarima željnim istraživanja - Rijeka bi još jednom mogla biti upisana na kartu Europe kao centar za obavljanje ovakvih operacija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene