Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Admiralski brod 'Vis'

SPEKTAKULARNO POTAPANJE U PULI Titov brod postaje turistička atrakcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz zapadnu obalu Kamenjaka u Premanturi je u nedjelju održano prvo namjensko potapanje broda u Hrvatskoj, bivšeg admiralskog broda "Vis", koji će na morskom dnu uvale Polje biti turistička atrakcija za ronjenje u južnom dijelu Istre.

Brod "Vis" nekadašnje jugoslavenske ratne mornarice, dug je 85 metara, izgrađen je u pulskom Uljaniku 1956. godine, a sada je u vlasništvu Arsena Brajkovića iz Pule.

Pročitajte i ovo Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice Slika nije dostupna okolnosti se istražuju Tragedija na ronjenju kod Rovinja: Austrijanki pozlilo u vodi, preminula nekoliko sati kasnije u bolnici

U složenoj akciji s dvije jake detonacije brod je potopljen 250 metara od obale, na 32 metra dubine. Sam čin potapanja, čiju je zonu od stotinjak metara oko broda osiguravala policija i Lučka kapetanija na moru, privukao je nekoliko tisuća ljudi koji su to pratili s obale ili s okolnih brodica.

"Od ideja do realizacije bilo je potrebno pet godina te će 'Vis' sada kao primjer poslužiti mnogima u Dalmaciji da učine isto", izjavio je Brajković novinarima.

Podsjetio je na dug put otkako je 2002. kupio brod u Crnoj Gori. Dugo je stvarao planove i projekte da ga uredi u luksuznu jahtu, no, kako je rekao, zbog sve lošije situacije u hrvatskom brodarstvu i na financijskom tržištu ideja je odjednom sazrijela u nekom sasvim drugom smjeru.

"Lijepo bi bilo zadržati 'Vis' kao jahtu, ali s vremenom sam postao svjestan da ja to ne mogu napraviti u Hrvatskoj, niti je itko bio spreman to učiniti", kazao je Brajković.

Najavio je da će nakon potapanja i spuštanja broda na kamenito dno premanturskog akvatorija već ovog ljeta organizirati posjet skupina ronilaca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene