Sve je više onih koji slobodno vrijeme žele provesti na obroncima Papuka, u Požeštini. Dolaze zbog kvalitetnih vina i prirode, no često nemaju gdje prespavati. Požeško-slavonskoj županiji nedostaje smještajnih kapaciteta. U cijeloj županiji samo je jedan hotel i to u Pakracu.

Galerija Turizam Požeško-slavonske županije - 1 Turizam Požeško-slavonske županije - 2 Silvija Podoljak +2 Ivica Perak

Požeška kotlina u magli je za brojne goste poput Panonskog mora. Broj gostiju raste, pa je više i privatnih ulagača.

"Mi smo tu jedno od najperspektivnijih mjesta za kontitentalni turizam. Kutjevo je samo se sebi brend, imamo park prirode Papuk, Jankovac i na 15 kilometara imamo Orahovicu", rekao je Anđelko Ledić, iznajmljivač.

Vezani članci Prošek Vinski rat između Talijana i Hrvata koji traje od 2013. godine: Hoće li ga EK napokon riješiti? Njihove poruke ohrabruju Hoće li projekti EPK biti gotovi na vrijeme? (Foto: Dnevnik.hr) Rijeka postaje prijestolnica europske kulture: Od šest projekata dovršena tek dva, hoće li stići sve dovršiti?

Razvijaju se biciklističke rute i novi turistički proizvodi.

"Biciklisti koji dolaze u našu Zlatnu dolinu odlaze biciklima u vinograd, imaju berbu grožđa i slične aktivnosti", objasnio je vlasnik turističke agencije, Igor Marač.

No, s 1100 ležajeva u ovom dijelu Slavonije nema mjesta za sve. U požeškom kraju još uvijek ne postoji niti jedan hotel. Privatnih je iznajmljivača malo, a nedavno je na Vinceški stotinjak gostiju smještaj moralo potražiti negdje drugdje.

Mještani Venja pripremaju integralni hotel. Jedna kuća bit će recepcija, u drugima će boraviti gosti. Jedna od atrakcija bit će i preuređena staja. No, ideje često zapinju. Problem je u birokraciji, kažu.

I vinari iz Kutjeva planiraju nova ulaganja.

"Budući da imamo 12 hektara vinograda, planiramo se širiti i na kooperaciju. Trenutno imamo kapacitet za 137000 litara, a to je premalo za ono što planiramo", pojasnio je Ivica Perak, jedan od brojnih proizvođača vina.

No za proširenje će pričekati jer komisije nema već 10 mjeseci. Razvoj turizma nastoji se ubrzati lokalnim potporama, a postoje velika očekivanja i od države.

"Ono što je najvažnije zapravo je da nam nekako pomogne ministarstvo ili država. Prvenstveno je potrebna poboljšana infrastruktura, a kasnije novac za marketing i veću vidljivost", kazala je Silvija Podoljak, Direktorica TZ Požega.

Jer u Požeško-slavonskoj županiji lani je noćilo 46 tisuća gostiju. U Istri ih je bilo 620 puta više.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju