Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Voda se povlači

U Osijeku bez potrebe za evakuacijom, niži vodostaj Bosuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voda u Slavoniji polako se povlači.

Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije na današnjoj je sjednici zaključio kako je, zahvaljujući naporima nadležnih službi na najugroženijim područjima, posebice u naselju Bokšić Lug te u Baranji, uz vodotok rijeke Baranjske Karašice, za sada izbjegnuta potreba za evakuacijom stanovništva i stoke s tih područja. U priopćenju za javnost napominje se kako su sve službe i dalje u stanju pune pripravnosti te kako je, na prijedlog Hrvatskih voda, župan Vladimir Šišljagić, proglasio izvanredno stanje obrane od poplava na branjenom području grada Belog Manastira te baranjskih općina Petlovca, Popovca i Draža.

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Ilustracija Istraga u tijeku U Vinkovcima napali trojicu maloljetnika i 18-godišnjaka, policija traži nasilnike

U suradnji s ostalim službama Stožer je poduzeo sve pripremne mjere za slučaj proboja nasipa na vodotoku Baranjske Karašice, kako bi se zaštitila potencijalno ugrožena naselja, a određeni su i pravci evakuacije, pripremljeni sigurni objekti za stanovništvo te poduzete sve ostale nužne mjere, za slučaj potrebe evakuacije stanovništva i stoke s ugroženih područja, dodaje se u priopćenju.

Bosut prima manje vode, za dva centimetar niži vodostaj

Redovne mjere obrane od poplave u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dalje su na snazi, vode su i dalje visoke no stanje se stabilizira, rekao je šef vinkovačke ispostave 'Hrvatskih voda' Josip Kuterovac, dodavši da je vodostaj Bosuta tijekom današnjega dana pao za dva centimetra. Razina vode u velikom zapadnom lateralnom kanalu spustio se na razinu od 364 i sada je sva voda u koritu kanala i više se ne prelijeva. Taj kanal s đakovačkog područja odvodi vode u Savu no još dopodne, kao i ranijih dana, dijelom se prelijevao u 'Kaznicu' koja je punila vode rijeke Biđ, a ta rijeka rijeku Bosut.

'Vode Bosuta i dalje su visoke, no rijeka prima manje količine vode nego ranije', rekao je Kuterovac. 'Vode Vojvodine' i dalje crpe vodu iz Bosuta u Savu kod mjesta Bosut u Republici Srbiji. Prema Kuterovcu, na tamošnjoj crpnoj stanici obavljeni su tehnički zahvati kako bi mogla proraditi punim kapacitetom od 30 kubika vode u sekundi umjesto 20 kubika koliko je do sada crpljeno iz Bosuta u Savu. 'Ovo će dodatno pomoći snižavanju vodostaja Bosuta na vinkovačkom području', rekao je Kuterovac no i istaknuo da se značajniji pad vodostaja još ne očekuje jer golema količina vode od kiša i izlivenih vodotoka '...jednostavno mora oteći'. Timovi i dalje kontroliraju jedan kilometar duge zečje nasipe u Kozarčevoj i Lovretićevoj ulici u Vinkovcima koje su ugrožene izlijevanjem Bosuta.

U Babinoj Gredi zbog izlijevanja rijeke Berave stanje je najteže, voda stagnira jer se ta rijeka ulijeva u Bosut koji je vodostajem viši pa je Berava pod usporom. Angažirane su dodatne crpke, kuće u dijelu sela 'Sajmište' još su u vodi, potvrdio je Kuterovac. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene