Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Prvi slučaj u povijesti postanka RH''

SVE VIŠE NEZADOVOLJNIH Načelnik siromašne slavonske općine mještanima uvodi posebne poreze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U baranjskoj općini Čeminac sve više nezadovoljnih mještana.

U dvije godine mandata HDZ-ov načelnik općinski proračun puni novim nametima. Najnoviji je porez na korištenje javnih površina.

Pročitajte i ovo Rizik od siromaštva - 4 Rizik od siromaštva Sve nas više jedva spaja kraj s krajem, Plenković kaže da izmišljamo: "To su pokušaji fabriciranja kriza kojih u Hrvatskoj realno nema" Građani - 2 Ususret izborima Poražavajući podaci: Više od petine građana u riziku je od siromaštva, četiri skupine su najugroženije

Kako je Čeminac poljoprivredna općina, novim su porezom pogođena uglavnom obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Tako primjerice, za uredno registriran traktor, na koji su već plaćeni brojni porezi, poljoprivrednik iz Čeminca mora svojoj općini platiti dodatne - 2 tisuće kuna.

Za svaki kombajn, traktor, prikolicu ili kamion poljoprivrednik Petar Pranjić iz Čeminca svojoj općini mora platiti dodatni porez.

"Prvi slučaj u povijesti postanka RH i nigdje, mi smo provjerili, u čitavoj Hrvatskoj nema da vam netko uvede poseban dodatni namet - cestarinu. To je ustvari korištenje javnih površina", kaže Petar Pranjić.

Kad zbroji sve svoje poljoprivredne strojeve, Petar u općinski proračun mora uplatiti pozamašnu svotu. Kaže ''cirka 30 tisuća godišnje''.

Neobična odluka lokalnih vlasti, uzmemo li u obzir da se iz siromašne Baranje bježi trbuhom za kruhom.

"Donijeli smo porez na korištenje javnih površina gdje oni koji su najveći uništavači javnih površina, to su upravo ti agresivni strojevi i uređaji koji se kreću po ovim našim površinama i koji su praktički sve uništili, a od toga se ništa ne vraća općini", kaže Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac.

Na kućne adrese poljoprivrednika iz Čeminca stigle su ovih dana i uplatnice za komunalnu naknadu. Novi šok.

"Komunalna naknada plus slivne vode 40 hiljada kuna godišnje trebali bismo platiti. Prevedeno u mlijeko 20 hiljada litara mlijeka", kaže Rade Vidić.

To je petina ukupne proizvodnje mlijeka na farmi Vidićevih - samo za komunalije i vodne doprinose.

"Za usporedbu u susjednoj su općini Jagodnjak takvi iznosi na godišnjoj razini 1500 kuna do dvije. Znači rasterećeno gospodarstvo maksimalno.", kaže Petar Pranjić Petar plaća sam kao njihovih 20 OPG-ova.

Veći gospodarski subjekt na području Čeminca je Belje. Njih općina optužuje za ekocid. Tvrde da su plastični otpad iz svoga staklenika zaorali na oranici koju koriste.

" 10-ak tona su po našoj procjeni razasuli i zaorali i to se može na terenu utvrditi", kaže načelnik Zlatko Pinjuh.

Belje optužbe opovrgava uz obrazloženje da su zbog lošeg vremena otpad samo deponirali na svojoj oranici, te da će ga odvesti čim snijeg okopni. S kopnjenjem snijega nestat će otpad, ali ne i novi porezi.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene