Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje Privrednog Vjesnika pokazuje da hrvatske kompanije u 2010. ne očekuju nagli oporavak.


 35 posto ih prognozira malo veći prihod, a 32 posto približno jednak. Petina ih očekuje čak i manje prihode, a čak i oni koji kroz recesiju povećavaju dobit, ne vide razloga za veliki optimizam u novoj godini.

Vezani članci Hrvatska narodna banka Iz HNB-a revidirali procjene: U 2021. očekuje se rast BDP-a od 5,9 posto Turističke brojke za kolovoz - 3 Je li kolovoz uspio spasiti sezonu? Brojke bolje od očekivanog, ali od danas smo na crvenoj listi ukupno 12 zemalja

>> 'Vladi je cilj zadržavanje fotelja, a ne boljitak'

'Ona će sigurno biti zahtjevna i složena u svakom slučaju ona nam garantira racionalno ponašanje štednju u svim segmentima investicije samo one koje su nužne odnosno samo one koje imaju jasan horizont povrata', rekao nam je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe. Zanimljivo je da u 2010. 34 posto kompanija očekuje da će malo lakše dolaziti do novca za investiranje, dok ih 31 posto drži da će osiguravanje tih sredstava ići puno teže. 'Radimo puno više sa puno manje resursa to su pravila kojih ćemo se držati i u prvoj polovici 2010. godine, zasigurno, nadamo se da će druga polovica, shodno i onome što nam govore ekonomisti, biti pozitivna', ističe Ivan Gabrić, predsjednik Uprave Combisa.

Kompanije će se protiv krize najviše boriti reorganizacijom i smanjivanjem troškova. Analitičari za drugu polovicu 2010. prognoziraju stabilizaciju, ali kažu da je drastičniji rast nerealno očekivati. 'Moramo biti svjesni da će se ti pozitivniji trendovi prvenstveno oslikati u izvozno orijentiranim sektorima i javnim tvrtkama, dok će tvrtke koju su uglavnom fokusirane na domaće tržište vrlo vjerojatno i dalje bilježiti pad poslovnih prihoda', objasnio je Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke SG. Optimizam stranih ulagača i pozitivan utjecaj na ekonomiju, eventualno bi moglo imati konačno objavljivanje točnog datuma ulaska Hrvatske u EU.