Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok ekonomija pada

'Vladi je cilj zadržavanje fotelja, a ne boljitak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj je 'voda došla do grla' - i tri mjeseca nakon prosvjeda koje je organizirala Hrvatska udruga sindikata (HUS) nastavljaju svi negativni trendovi zbog kojih su prosvjedi održani, upozorio je danas predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

I dalje padaju BDP, industrijska proizvodnja, broj zaposlenih, promet u trgovini, likvidnost, dobit itd., a uvođenje kriznog poreza i povećanje stope PDV-a izravno utječu na pad potrošnje i gospodarskih aktivnosti, te povećavaju gubljenje radnih mjesta, ocijenio je Matijašević na konferenciji za novinare. Nakon nedavnih izjava premijerke Jadranke Kosor i novog ministra gospodarstva Đure Popijača jasno je da od nužnih rezova i smanjivanja troškova u državnom i javnom sektoru neće biti ništa, jer je jedini cilj vladajućih 'ostanak u foteljama', tvrdi Matijašević.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Nije sve tako crno - 2 NIJE SVE TAKO CRNO Oni su koronakrizu pretvorili u poduzetničku priliku pa sve što proizvedu – odmah prodaju: "Narudžbe dolaze iz cijele Hrvatske"

>> Kalmeta ostaje ministar, samo 33 glasa za smjenu

'Ako Kalmeta nije znao za kriminal u HAC-u, onda nije radio svoj posao'

Po usvojenom državnom proračunu za 2010. vidi se da ne treba očekivati nikakve bitne promjene u ekonomskoj politici i reformi uprave, a proračun će ionako već u prvom kvartalu morati ići na rebalans. Jedini pozitivan pomak, početak obračuna s kriminalom i korupcijom, nažalost je više privid nego stvarna akcija jer se njezin doseg zaustavlja na nalogoprimcima, a stvarni pokretači ostaju nedodirljivi. U tom smislu Matijašević je komentirao i ostanak Božidara Kalmete na ministarskom mjestu ustvrdivši da 'ako Kalmeta nije znao za kriminal u HAC-u, onda nije obavljao posao ministra'.

Dodao je kako, primjerice, vodstvo HEP-a nije smijenjeno zbog skandala s plaćanjem skuplje cijene struje, zbog čega je Hrvatska izgubila stotine milijuna kuna, nego zbog razmjerno benigne 'afere Buljubašić'. Još uvijek nema očitovanja Državnog odvjetništva u vezi kaznenih prijava koje sam podnio zbog kupoprodajnog ugovora izdavačke kuće EPH i Slobodne Dalmacije, a istovremeno ministar turizma Damir Bajs, izvan svih pravila, preferira samo jednu tvrtku u turističkoj branši - Adriatica.net koji je u vlasništvu EPH-a, rekao je Matijašević. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene