Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turistička "tvornica novca" ima problem

Partijaneri žele zabavu, a Novalja više reda: Komunalni redari turistima pišu 30 kazni dnevno

Partijaneri žele zabavu, a Novalja više reda (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Partijaneri žele zabavu, a Novalja više reda (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Partijaneri žele zabavu, a Novalja više reda (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/1 >>
Nakon ubojstva britanskog posjetitelja krajem lipnja, razuzdana party sezona na Zrću protječe mnogo mirnije, ali ne bez poteškoća u samoj Novalji, u kojoj i ovog ljeta inzistiraju na što više reda. Zbog kršenja gradske zabrane konzumacije alkohola i oskudne odjevenosti na javnim površinama, svakodnevno se turistima naplaćuju kazne.

Sasvim uobičajeno poslijepodne na hrvatskoj Ibizi. Partijaneri luduju, a klubovi imaju još jednu odličnu sezonu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne

Zahvaljujući posjetiteljima iz cijeloga svijeta, Novalja ove godine bilježi turistički rast od 4 posto.
„Prema našoj strukturi gostiju, preko 53 posto zapravo otpada na mlade od 16 do 30 godina“, rekla je Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Novalja.

Zrće je tvornica novca, od koje Novalja živi dugi niz godina. Ali najveće hrvatsko središte zabave sa sobom nosi niz problema poput razuzdanog ponašanja izvan zone, u samom gradskom središtu.

Miroslav Marić, prodavač na tržnici, na poslu je na novaljskoj tržnici svako jutro u 6 sati. I kaže, nagledao se svačega. „Poslije koncerata ulice budu stvarno strašne. Ali tu su komunalije pa onda to rješavaju u jutarnjim satima“, govori Marić.

Tijekom dana uočljivi su tek tragovi noćnog nereda, ali se zato mogu vidjeti oznake koje upozoravaju na zabranu konzumiranja alkohola na javnim površinama i zabranu oskudne odjevenosti.

„Naše komunalno redarstvo radi na prevenciji, najčešće se upozoravaju. Tek ako upozorenje ne urodi plodom, onda se kazne pišu. Znači, pišemo 30 kazni u prosjeku dnevno“, govori dogradonačelnik Novalje Marin Šuljić.

I unatoč upozorenjima, mnoge nije nimalo briga. Kazna je 1000 kuna, a ako se plati na mjestu tada iznosi 500 kuna.

Problem pretjerane buke na Zrću je proteklih godina riješen limitatorima, no problem je ostao iznajmljivačima. Nakon ubojstva britanskog posjetitelja krajem lipnja, kažu, situacija se smirila, a i sezona protječe bolje u sigurnosnom smislu.

Suživot Novalje i partijanera zapravo je sudar svjetova u kojem netko uvijek izvuče deblji kraj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene