Tisuće građana zapadnog Mostara okupilo se u središtu grada paleći svijeće za Slobodana Praljka. Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 poručio je da najveću odgovornost za propuste u haškim postupcima snose bivši predsjednik Stipe Mesić i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Galerija Ilija Cvitanović iz Mostara o reakcijama na presudu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Ilija Cvitanović iz Mostara o reakcijama na presudu (Foto: Dnevnik.hr) - 3

U zapadnom dijelu Mostara večeras traje okupljanje građana, što prati Andrija Jarak, reporter Nove TV.

Vezani članci Svijeće za Praljka na Trgu bana Jelačića (Foto: PXL Standard News) Guardian u rodnom mjestu generala Praljka i Mostaru: ''Plenković je prvi čelnik u EU-u koji je podržao ratnog zločinca'' Andrej Plenković i Dragan Čović (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Plenković putuje u Mostar u misiju smirivanja Hrvata

"Nekoliko tisuća građana Mostara okupilo se u središtu grada, zapalili su nekoliko tisuća svijeća za Slobodana Praljka, ali su se i pomolili za sve ostale koji su pravomoćno osuđeni u Haagu", rekao je Jarak.

Na okupljanju je bio i Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, koji je danas sudjelovao i na izvanrednoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora.

"Naš najvažniji zaključaj je da nam je odluka Haškog suda neprihvatljiva i ne priznajemo je jer je nedopustivo da se Haški sud vodi političkim odlukama, a ne odlukama utemeljenim na pravdi. Zamislite da u priču oko udruženog zločinačkog poduhvata bude uvedena i Hrvatska. Mi kao Hrvati u BiH smo stali prvi u obranu i svoje zemlje i naroda, a Hrvatska je pomogla tisuće i tisuće onih zbog kojih je danas osuđena za udruženi zločinački poduhvat“, rekao je Cvitanović, dodajući da će Hrvati znati odgovoriti na ove izazove kao što su znali i kroz povijest.

Mesić najodgovorniji za propuste u postupku

Cvitanović je dodao da je u cijelom postupku bilo puno propusta od svih, ali da će neke osobe nositi povijesno veliku odgovornost. 

"Prvenstveno bivši predsjednik Stipe Mesić koji je dilao dokumente po Haagu cijeli sretan radeći štetu našoj šestorci i ukupno obrambenom ratu Hrvata u BiH i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je Hrvatsku čak nazvala agresorom. Zemlju koja je najviše pomoći, čak i u oružju, pružala Armiji BiH koja se borila protiv Hrvata u BiH. Ali siguran sam da im povijest to neće oprostiti", kazao je Cvitanović.

Dodao je da su hrvatski predstavnici poslali umirujuće poruke i ne očekuje da će tenzije rasti.

"Ali poručujem onima koji misle iz ovakve presude izvući nekakvu korist ili štetu protiv hrvatskog naroda, da ćemo znati odgovoriti i pokazat ćemo se jedinstveni u ovom teškom vremenu za hrvatski narod, a naročito nakon onoga što se danas dogodilo s generalom Praljkom. Oni koji su s njim sudjelovali u ratu znaju kakav je to borac bio, koji je spasio stotine ranjenih, donosio pomoć Armiji koja se borila protiv Hrvata u BiH. Poslao je jasnu poruku: Sve sam dao za ovaj narod, dajem na kraju i život. Iz toga se svi možemo naučiti ponašati se odgovornije i poštenije i pravednije prema svom narodu", rekao je Cvitanović.

Rekao je da su Hrvati uvijek pružali ruku dogovoru i miru u BiH, ali u težnji da to bude zemlja ravnopravnih naroda.

"Nećemo dopustiti da Hrvati budu manje ravnopravni jer danas imamo takvu situaciju da nikada nismo bili manje ravnopravni. Ova presuda čak može donijeti nama Hrvatima, uz potporu Zagrebu koju u ovom trenutku imamo, dugoročan težak posao koji će nas dovesti do ravnopravnosti u BiH“, zaključio je Cvitanović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju