Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako se na poštu troši 183 milijuna kuna, država zaista ima dosta prostora za štednju.


Pokazalo je to, u ostalom, i Ministarstvo vanjskih poslova koje je, kako smo jučer objavili, kontrolom zaposlenika uštedjelo milijune. Danas provjeravamo jesu li se i ostali ministri prestali razbacivati našim novcem.

Vezani članci Marija Barilić i Maja Pletikosa Nalaz Komore u slučaju nasmrt pretučene djevojčice bit će proslijeđen Državnom odvjetništvu: ''Kada se sve prikupi, moći će se poduzimati određene radnje'' Slika nije dostupna Lijek za minus - neradni dani

Kriza je uvela štednju u Ministarstvo kulture. 'Najveći dio otpada na onu stavku koja se zove uredska oprema i namještaj, gdje bi bila i kupovina automobila, no kako mi nismo u to ulagali ta stavka je kod nas tri milijuna i 200 tisuća. Uštedjeli smo i na službenim putovanjima 390 tisuća kuna', rekao je Božo Biškupić, ministar kulture. Nabava uredskog materijala za 26 tisuća zaposlenih i u Ministarstvu unutarnjih poslova značajna je stavka. 'Mi smo ove godine u odnosu na prošlu godinu uštedjeli oko pet milijuna kuna, to znači da smo našim službenicima naložili da se primjereno postupa s tim, da se nastoji iskoristiti svaki list papira', rekao je Dubravko Novak iz MUP-a.

>> Jandroković uštedio kontrolom zaposlenih

U MUP-u su srezali i putne troškove premještajem svojih službenika u mjesto prebivališta. U Ministarstvu obrane također su postali racionalni. Štede na putovanjima, mobitelima, korištenju voznog parka, jelu. 'Administracija sama plaća svoju prehranu i to je jedna od mjera kojom smo mi nekih desetak milijuna kuna uspjeli uštedjeti u ovom razdoblju', rekao je Goran Grošinić iz MORH-a. U ministarstvu turizma ne štede na promidžbi, no sve ostalo su reducirali. 'Na intelektualnim uslugama smo smanjili milijun kuna, nema nove nabavke voznog parka, nema nove nabavke opreme druge koja se nabavlja u ministarstvu', kaže Branko Grgić, državni tajnik u Ministarstvo turizma.

Još osam ministarstava odgovorilo je na naš upit o štednji. Svi se drže premijerkinih naputaka, a uglavnom štede na službenim putovanjima, uredskom materijalu, intelektualnim uslugama, telefonu, mobitelima, prekovremenim satima, službenim automobilima. Ušteđena svota u 2009. godini u tih osam ministarstva penje se preko 85 milijuna kuna. Ministarstvo uprave, ministarstvo poljoprivrede ni ministarstvo zdravstva nisu odgovorili kako štede.