U malenom mjestu Lug u Baranji svako drugo dvorište je radno, a priprema se začinska paprika za koju se nadaju da će im uz zimnicu osigurati i malo prihoda

Galerija


Julijana Vašarović iz Luga objašnjava koliko dugo traje proces proizvodnje crvenoga zlata. „Kad je oberete, tu stoji po dvorištu 15 do 20 dana, onda u sušari 10 dana. Opet se bira, melje, tako da mjesec dana najmanje treba ako si obrala da dobiješ papriku.“

Vezani članci Policija, ilustracija Strašna nesreća u adrenalinskom parku u Baranji: Djevojka (23) teško pala, liječnici joj se bore za život Slika nije dostupna Josipović u Baranji: Hrvatska je zemlja vjerskih prava i sloboda

Proizvođači ističu kako je ova godina bila dobra. „Kad je bila ona oluja, sve je srušila, onda je došlo sunce i sve ispeklo. Imamo sigurno 20 posto manje“, potvrđuje njihove riječi Julijana. Zbog nestašice su i cijene skočile u nebo. Jedan kilogram paprike stoji 140 kuna.

Gotovo nitko od njih svoju papriku ne suši na tradicionalan način, u dvorištima gdjekoji vjenčić. „Pola ćemo nanizati, pola u vreće. Nema radnika, ne stignemo“, objašnjava nam susjeda Katica Stojanović

Upravo zbog nedostatka radne snage beru sami. Do sada je troje radnika obralo 50 posto, govori nam Katica.

U mjestu Lug ima više od 20 proizvođača paprike. Osim što je prodaju na kućnom pragu, njihova paprika poznata je u cijelom svijetu.

Paprika se šalje u Beč, Austriju, Ameriku ... A u Slavoniji raste najljuća paprika na svijetu. Sve te opake imaju ženska imena. „Karolinu može jesti tko je hrabar, ja radim začine od nje. To je ljuti Slavonac“, kaže Ljiljana Kolombo.

Ljuta ili slatka, glavni je sastojak baranjskih i slavonskih tradicionalnih delicija. Susjeda Katica kaže da godišnje potroše oko 300 kilograma paprike. To je u prosjeku 1 kilogram na dan. Sve dok je tradicionalne kuhinje, proizvođači paprike ne trebaju se brinuti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr