Za ovako zahtjevan posao koji iziskuje puno vremena i truda danas se rijetki odlučuju pa je domaćeg ajvara sve manje, no rijetki ljudi koji ga rade tvrde da se ipak može malo zaraditi.

Galerija


Ljiljana i Darko iz Tenje već godinama pripremaju domaći ajvar. Ljiljana nam objašnjava kako izgleda savršena priprema paprika.

Vezani članci Škola uz koronu, ilustracija Ravnatelj škole koja je uklonila sporne preporuke za roditelje: "Cura se malo nespretno izrazila" Slika nije dostupna Pečenje ajvara, nabava drva... Pripreme za zimu u punom su jeku!

„Dan prije se prži da se ohladi i da se lakše može guliti jer ona cijelu noć stoji poklopljena i onda se upari i lakše guli“.

A nakon guljenja paprika se melje. Nakon što je odstajala jednu noć, slijedi kuhanje. Kuha se dok sve ne bude dovoljno gusto tvrdi Ljiljana Kolombo, a otkriva i tajnu dobrog ajvara te gdje ljudi najčešće griješe.

Treba paprika biti dobro zrela. Tad je ona slatka i najbolja. Patlidžan se stavlja, češnjak, ulje, sol, šećer i to je to“ pojednostavljuje recept Ljiljana.

Kaže kako će kod nje domaćeg ajvara uvijek biti, jer neće odustati. „Dok god budem mogla neću, a nadam se da ću prenijeti na moje“ uvjerena je.

A Ljiljanin i Darkov trud se itekako isplati. Na osječkoj tržnici njihov ajvar plane. Ljudi ajvar kupuju zato što ga vole, te jer im je domaći ajvar najkvalitetniji i najsigurniji.

Teglica njihovog domaćeg ajvara stoji 25 kuna. Jedna od kupaca kaže kako je to dobra cijena jer ipak „ljudi koji rade moraju svoj posao naplatiti“.

A sve dok ima onih koji vole domaće, bit će i posla za Ljiljanu i Darka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr