Za ovako zahtjevan posao koji iziskuje puno vremena i truda danas se rijetki odlučuju pa je domaćeg ajvara sve manje, no rijetki ljudi koji ga rade tvrde da se ipak može malo zaraditi.

Galerija


Ljiljana i Darko iz Tenje već godinama pripremaju domaći ajvar. Ljiljana nam objašnjava kako izgleda savršena priprema paprika.

Vezani članci Stiže nam hladni val - 2 Prava zima je pred vratima pa budite oprezni! Dolaze nam velike hladnoće: "Preporuča se ne boraviti predugo na otvorenom“ Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 2 HZJZ objavio kratke upute: Što točno učiniti ako ste pozitivni na koronavirus ili ste bili bliski kontakt zaražene osobe?

„Dan prije se prži da se ohladi i da se lakše može guliti jer ona cijelu noć stoji poklopljena i onda se upari i lakše guli“.

A nakon guljenja paprika se melje. Nakon što je odstajala jednu noć, slijedi kuhanje. Kuha se dok sve ne bude dovoljno gusto tvrdi Ljiljana Kolombo, a otkriva i tajnu dobrog ajvara te gdje ljudi najčešće griješe.

Treba paprika biti dobro zrela. Tad je ona slatka i najbolja. Patlidžan se stavlja, češnjak, ulje, sol, šećer i to je to“ pojednostavljuje recept Ljiljana.

Kaže kako će kod nje domaćeg ajvara uvijek biti, jer neće odustati. „Dok god budem mogla neću, a nadam se da ću prenijeti na moje“ uvjerena je.

A Ljiljanin i Darkov trud se itekako isplati. Na osječkoj tržnici njihov ajvar plane. Ljudi ajvar kupuju zato što ga vole, te jer im je domaći ajvar najkvalitetniji i najsigurniji.

Teglica njihovog domaćeg ajvara stoji 25 kuna. Jedna od kupaca kaže kako je to dobra cijena jer ipak „ljudi koji rade moraju svoj posao naplatiti“.

A sve dok ima onih koji vole domaće, bit će i posla za Ljiljanu i Darka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr