Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pšenica za stočnu hranu

Zbog manjeg zrna u kruhu više aditiva, naročito glutena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako je požeto manje pšenice nego prijašnjih godina, i to pšenice manjeg zrna, ono što bi inače išlo isključivo u stočnu prehranu, ići će na stolove hrvatskih kućanstava, poručuju pekari.

Pekarski proizvodi od jeseni će u svom sastavu imati više aditiva, naročito glutena, odnosno 'ljepila' kojim se poboljšava podatnost tijesta, piše Novi list. Gluten može biti štetan za osobe koji pate od alergije na gluten, dok je poguban za djecu koja boluju od glutenske enteropatije, odnosno celijakije.

Pročitajte i ovo Proizvodimo pšenicu, uvozimo kruh (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Imamo viška Hrvatska ima višak pšenice, zbog suše će biti tražena roba u inozemstvu Slika nije dostupna Uskoro kreće i žetva Opet pomutnja oko cijene pšenice: Krenuli pregovori o pšeničnom kodeksu

Za sve to krive su ovogodišnje poplave zbog kojih je zrno pšenice mnogo manje od zrna potrebnog za ljudsku ishranu. Zbog premalo prirodnog lijepila u pšenici, pekari će za izradu kruha stoga trebati više glutena.

'Ne znam kako ćemo drugačije napraviti kruh. Ovakvo je žito namijenjeno, naime, stočnoj hrani, što znači da će i nama trebati više glutena i aditiva. Bez glutena su samo kukuruzni i raženi kruh, sve ostale vrste polubijelog i bijelog kruha gluten moraju imati', rekla je Renata Kruhar, donedavna predsjednica Richemont kluba, koji okuplja hrvatske pekare i slastičare.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene