Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjedočenjima čelnih ljudi Hrvatskih autocesta, koji su na dužnostima ostali i nakon uhićenja većeg dijela vodstva te državne tvrtke, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljena istraga protiv petorice osumnjičenih koje se tereti da su HAC oštetili za 22 milijuna kuna.


U istrazi malverzacija kojima je, po tvrdnjama tužiteljstva, tvrtka Skladgradnja u vlasništvu pritvorenog Slavena Žužula za bojanje tunela dobila nekoliko puta više novaca od tržišne cijene radova svjedočili su Josip Sapunar, jedini član Uprave HAC-a kojega Vlada nedavno nije smijenila, te direktor Sektora za održavanje Ivica Mlinarević.

Vezani članci Provjereno: Kako se namještaju sudske presude? Ekskluzivna snimka: Priznao da je lagao na sudu kako bi Božidara Kalmetu učinio slobodnim čovjekom, u zamjenu za svoju slobodu Slika nije dostupna Zagorje-Tehnobeton: Nismo sklapali fiktivne ugovore s HAC-om

Pred istražnim sucem Ratkom Ščekićem jutros se kao svjedok pojavio i bivši državni tajnik za infrastrukturu Zdravko Livaković, jedan od najbližih suradnika ministra Božidara Kalmete. Nakon što su mediji počeli iznositi pojedinosti o nepravilnostima u HAC-u Livaković se povukao s dužnosti, pravdajući ostavku osobnim razlozima.

Saslušano 16 svjedoka

Kako je istraga o spornim bojanjima tunela Sveti Rok i Mala Kapela tajna, na sudu se danas nisu mogli doznati detalji Livakovićeva iskaza koji se kod istražnog suca zadržao nešto manje od sat vremena. Nepoznato je i što su o odnosima HAC-a i Skladgradnje pričali Sapunar i Mlinarević.Današnjim ispitivanjem saslušano je 16 od ukupno 23 pozvana svjedoka. Ostali bi se pred istražnim sucem trebali pojaviti 22. prosinca.

Nakon toga u istrazi će se, kako se očekuje, provesti vještačenja kojima se treba utvrditi je li HAC za usluge bojanja tunela Skladgradnji plaćao više od tržišne cijena radova. Obrana osumnjičenika, koji se od 30. studenog nalaze u pritvoru, tvrdi da će na sudu dokazati kako je cijene poslova koje je Skladgradnja ugovarala s HAC-om bila u granicama tržišne vrijednosti. Uvjereni su, također, da nakon ispitivanja svih predloženih svjedoka neće biti zakonskih razloga da se njihove branjenike i dalje drži u pritvoru.

>> 'HAC je instrument za slanje našeg novca u čudne džepove'

Ipak odvjetnici nisu željeli nagađati hoće li sud udovoljiti njihovim zahtjevima za puštanjem iz pritvora te kada bi se to moglo dogoditi. Uz direktora Skladgradnje istraga o namještanju natječaja na štetu HAC-a vodi se protiv bivšeg predsjednika i člana Uprave HAC-a Jurice Prskala i Marija Lovrinčevića, direktora Sektora za građenje Gorana Legca te glavnog inženjer projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željka Kandžije.(Hina)