Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građanska inicijativa "U ime obitelji" uputila je otvoreno pismo saborskim zastupnicima u kojem traži da sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora predlože pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Arsenu Bauku jer ni nakon tri četvrtine mandata i samo 10 dana prije predsjedničkih izbora još uvijek nije utvrdio točan broj birača u Hrvatskoj.


U inicijativi smatraju da ponašanje Bauka kao člana Vlade i državnog dužnosnika traži "neodgodive i oštre sankcije kako bi se vratilo povjerenje građana u djelovanje državnih institucija te onemogućilo njihovo daljnje manipuliranje".

Vezani članci Slika nije dostupna Markić: Imamo pola milijuna SDP-ovih 'duhova birača' Slika nije dostupna Ponovno prijepori oko broja potpisa za referendum: Koliko ih je potrebno?

Podsjećaju da je Bauk od 2011. do 2013. tvrdio da broj birača u Hrvatskoj upisanih u Registar birača ne odgovara stvarnom stanju, već ga treba uskladiti s popisom stanovništva iz 2011. jer neki birači više ne prebivaju na području Hrvatske ili imaju fiktivna prebivališta.

Također je nazvao popis stanovništva iz 2011. "posljednjim branikom od manipulacije brojevima" znajući da je stvaran broj birača u Hrvatskoj 3,5 milijuna, od čega 10 posto iznosi 350.000.

Ministar na Facebooku: Jugoslaveni započeli, Jugoslaveni završili

Unatoč tome, Ministarstvo uprave od svih građanskih inicijativa u zadnjih godinu i pol dana traži da osiguraju najmanje 450.000 potpisa ili 10 posto od ukupnog broja birača koji žive u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, iako se potpisi mogu prikupljati samo na području Hrvatske.

Namjernim povećanjem broja potrebnih potpisa i davanjem pogrešnih informacija o broju birača, ne samo hrvatskoj javnosti, nego i Ustavnom sudu, Ministarstvo uprave i Bauk nastojali su spriječiti izjašnjavanja građana i onemogućiti raspisivanje referenduma, tvrdi inicijativa "U ime obitelji".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju