Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SEZONA NA VRHUNCU

Istražili smo: Ovo je tipičan turist koji dolazi u Hrvatsku, pogledajte odakle stiže i koliko troši

Videozid Barbare Štrbac o turističkoj sezoni (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Videozid Barbare Štrbac o turističkoj sezoni (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Videozid Barbare Štrbac o turističkoj sezoni (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/1 >>
Turizam i ove godine obara rekorde. A kakav je prosječni turist koji dolazi na odmor u Hrvatsku, pokušali smo sažeti iz šume statističkih podataka.

Kada bismo baš sve uprosiječili, mogli bismo reći kako je tipičan turist koji dolazi u Hrvatsku ove godine zapravo turistica. Naime, prema statističkim podacima Hrvatsku posjećuje nešto više žena nego muškaraca.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

Ona ima između 55 i 64 godine, to je prema podacima najbrojnija dobna skupina. Slijede oni mlađi od 14 godina, a na trećem su mjestu turisti između 45 i 54 godine.

Najvjerojatnije je doputovala individualno, i to iz Njemačke. Nijemci su već tradicionalno naši najbrojniji gosti, slijede gosti iz Slovenije, Austrije, Poljske i Češke.

Odsjela je u Istri i tamo je provela 6,8 dana u sobi, apartmanu ili kući za odmor. Istra je već godinama najuspješnija turistička regija u kojoj je u prvih 7 mjeseci ostvareno čak 15,6 milijuna noćenja. Slijede Splitsko-dalmatinska županija zatim Kvarner, Zadarska županija i Dubrovačko-neretvanska.

Najviše noćenja u Hrvatskoj ostvaruje se upravo u privatnom smještaju. U prvih 7 mjeseci gotovo 20 milijuna, zatim u hotelima te kampovima.

Generalno, s prvih 7 turističkih mjeseci Hrvatska može biti zadovoljna jer raste i broj dolazaka i broj noćenja.

Je li ova sezona slabija nego prijašnjih godina?

Ono što posebno veseli jest porast domaćih turista. U prvih 7 mjeseci dolazili su 7 % više nego lani i ostvarili 6% više noćenja.

Još jedna dobra vijest jest da brojke rastu i kontinentalnim odredištima. Rekorder je Zagreb i on je s 1,4 milijuna noćenja gotovo na razini jadranske Hrvatske.

No ne računajući Zagreb kontinentalna Hrvatska ima u prvih 7 mjeseci gotovo 600 000 dolazaka i 1,2 milijuna noćenja.

Najuspješnije kontinentalne županije su - redom Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Osječko- baranjska, Međimurska i Zagrebačka županija.

Turistički djelatnici govore nam ovih dana kako im se čini da je sezona slabija nego prijašnjih godina, ali eto ukupne brojke to demantiraju. Turisti su se očigledno ove godine, možemo reći, bolje rasporedili i u predsezonu i u samu špicu. Još ako i posezona ostvari rast, Hrvatska bi mogla ponovno oboriti svoj vlastiti rekord.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene