Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan šuma

U Hrvatskoj šume prekrivaju 47 posto teritorija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski dan šuma, kojim se naglašava važnost šuma i njihove zaštite, obilježava se danas, 21. ožujka.

Šume su najsloženiji ekosustav na Zemlji, a specifičnost im je da su obnovljivo prirodno bogatstvo. One štite zemljište od erozije, povoljno utječu na klimu, režim voda, na prinos u poljoprivredi i razvoj turizma, na zdravlje i dužinu ljudskog života. U Hrvatskoj šume prekrivaju 47 posto teritorija, odnosno 26.083 četvornih kilometara i 95 posto ih je prirodnih. Šume, kao dobra od interesa za Republiku Hrvatsku imaju njezinu osobitu zaštitu, a s obzirom na to da je u državnom vlasništvu 78 posto šumskog zemljišta i šuma, država se i brine za njihovu biološku obnovu.

Pročitajte i ovo Tko je posjekao stabla? - 4 Stara 60 godina Misterij u zagrebačkom Jakuševcu: Posječeno 27 golemih stabala, posadili su ih prvi učenici obližnje škole Slika nije dostupna Po šumama i... Meteorologinja ostavila gledatelje bez riječi rijetko 'bedastom' tvrdnjom

Od ukupnoga šumskog područja bjelogoričnih je 79 posto, a crnogoričnih 16 posto. U usporedbi s europskim šumama, šume u Hrvatskoj su u vrlo dobrom stanju, ističe se u Strategiji održivog razvitka RH. Državno poduzeće Hrvatske šume, koje gospodari i upravlja šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu države, izuzetno dobro radi taj posao, ocijenio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić, navodeći da to potvrđuje činjenica da je 95 posto naših šuma prirodno. Gotovo 9000 ljudi radi na poslovima očuvanja hrvatskih šuma, a ove je godine naglasak stavljen na zaštitu od požara, rekao je Vuletić u povodu Svjetskog dana šuma.

Šumski fond, većinom u državnom vlasništvu, potencijalno je jedno od najvećih nacionalnih bogatstava Hrvatske. Zakonom o šumama uređuje se uzgoj, zaštita, korištenje i raspolaganje šumom i šumskim zemljištima kao prirodnim bogatstvom, radi održavanja biološke raznolikosti i gospodarske održivosti, socijalne odgovornosti i ekološke prihvatljivosti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene