Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razvojni forum Zagreb napravio je ljestvicu najuspješnijih hrvatskih gradova od 2004. do 2007.


Vodnjan, Rovinj, Dubrovnik i Zadar najuspješniji su hrvatski gradovi u razdoblju od 2004. do 2007., prema ekonomskoj učinkovitosti njihovih gospodarstava.

Vezani članci Više novca županijama, općinama, i gradovima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U novu godinu ušli s bogatijim proračunima: Dodatni novac pokrenut će nove projekte Iseljavanje mladih (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sablasno prazne ulice i zid na kojem je sve više imena: U potrazi za boljim životom iseljavanja ne prestaju

Vodnjan je tako najuspješniji grad u skupini gradova do osam tisuća stanovnika dok među gradovima s više od 45 tisuća stanovnika prednjači Zadar, koji je pretekao Zagreb, Karlovac, Rijeku i Varaždin.

>> Naj grad: U Zurichu se najviše ima i skupo se živi

Najuspješniji su općenito gradovi Zapadne Hrvatske dok su najmanju ekonomsku učinkovitost ostvarili slavonski gradovi. Radi se o znanstveno-istraživačkom projektu Razvojnog foruma Zagreba, kojim je obuhvaćeno 127 gradova i pet regija Hrvatske.

Na projektu je radio Razvojni forum Zagreb, a osobito ih je šokirao jedan podatak. 'Hrvatska je tek u prvoj polovici 2004. godine dostigla razinu razvijenosti devedesete godine. Gotovo je petnaest godina trebalo da se vrati na razinu 1990. godine', istaknuo je prof. dr. Mato Crkvenac.