Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezaposleni, javite se!

TRAŽE SE RADNICI Zbog nedostatka radne snage, poslodavci 'uvoze' radnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoje sumnje da poslodavci uvozne radnike, većinom iz BiH, žele samo zato jer su spremni raditi za manju plaću. Oni tvrde da u Hrvatskoj jednostavno nema zainteresiranih.

Uvoz radne snage! O ovome se sve glasnije govori u redovima poslodavaca. Hotelijeri su to spominjali još na početku sezone, čulo se i iz drugih struka, a danas se o nedostatku radnika oglašavaju iz Brodotrogira te iz Otkupnog centra za mandarine u dolini Neretve.

Pročitajte i ovo Nedostatak radnika i kriza - 6 POSLA PREKO GLAVE Unatoč koronakrizi njima radnika – manjka: "Trenutačno imamo 70-ak zaposlenika, a treba nam barem još toliko. Gdje ćemo ih naći? Jednostavno ne znam" Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) "Brzo će reagirati" Cappelli potvrdio: "Vlada će na sutrašnjoj sjednici povećati kvotu radnika koliko je poduzetnicima potrebno "

Postoje sumnje da poslodavci uvozne radnike, većinom iz BiH, žele samo zato jer su spremni raditi za manju plaću. Oni tvrde da u Hrvatskoj jednostavno nema zainteresiranih.

Privatizirano brodogradilište iz Trogira oglašava otvorena radna mjesta za niz radnika. Uvjet je samo metalska struka, a oni će ih doškolovati.

Ove godine imat će četiri velika broda. Treba im, kažu, još radnika, pored njihovih 800. Ako ih ne nađu, uzet će strane radnike, najvjerojatnije iz Bosne i Hercegovine.

'Nema tih radnika, nema tih radnika u Hrvatskoj. Može se spekulirat šta je skuplje, šta jeftinije, ali nije to to', rekao je Mateo Tramontana, predsjednik Uprave Brodotrogira.

Ne kriju da ima i otpuštanja, ali tvrde da nije u pitanju samo prikrivena zamjena postojećih radnika novim i jeftinijim. U dolini Netertve tek kreće berba mandarina. A bit će rekordna - 90 tisuća tona. U Otkupnom centru ističu, hitno trebaju oko 150 radnika za skladištenje, sortiranje, pakiranje, za izvoz u Europu.

'Tri tisuće kuna, plus troškovi prijevoza, hrane, za neke veće grupe može i smješta', ponudio je radnicima Dragan Crnomarković iz Agrofructusa, Otkupnog centra za mandarine u Opuzenu.

U Opuzenu, Metkoviću, okolici, zna se da mnogi berači ilegalno stižu iz Hercegovine, ali bilo je problema sa inspektorima.

'Ministarstvo poljoprivrede je za ovu godinu odobrilo 20 radnih mjesta iz inozemstva u Hrvatskoj što je apsurdno malo', požalio se Crnomarković.

A mandarinu treba brzo obrati i spakirati. 'To je 60 dana, i onda jesi li živ ili nisi živ', kaže Alenko Šešelj , predsjednik Udruge Mandarina.

Iseljavanje se osjeti i u Neretvi. Sto obitelji sa djecom otišlo je ove godine iz ove male sredine. Činjenica je, mnogima je najvažniji poticaj za rad visina plaće. Očekuje se 200 kuna po satu za berače. Nezaposleni, javite se!
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene