Splitskim vatrogascima trebalo je osam sati da ugase požar u stanu na šestom katu u Papandopulovoj ulici u kojem je u nedjelju u 9 sati vatra progutala cijeli stambeni prostor, stvorivši temperaturu od nevjerojatnih tisuću stupnjeva od kojih se vatrogascima otapala oprema.

Galerija


Osim tog stana, u kojem su vatrogasci pronašli veliku količinu otpada, pa čak i automobilske gume, oštećeni su balkoni na stanovima iznad, ali i oni ispod u koje je doprla voda od gašenja požara.

Vezani članci Požar u Španskom - 8 Buktinja u Zagrebu: 19 vatrogasaca gasilo požar u Španskom U Splitu gorjeli kontejneri i automobili, Ilustracija U Splitu rano jutros izbio požar: Vatrogasci gasili vatru na kontejnerima i automobilima

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita Ivan Kovačević za Hinu je kazao da se od ogromne temperature koju je požar proizveo vatrogascima otapala oprema, a metalna ograda na balkonu gorućeg stana pretvorila se u pepeo.

"Naša su odijela testirana na tisuću stupnjeva i zahvaljujući tim kvalitetnim i najmodernijim odijelima vatrogascima se na tako visokim temperaturama nije dogodilo ništa, odnosno nisu zadobili nikakve opekotine. Na testiranju prilikom izgaranja plina propan-butana vatrogasno odijelo mora izdržati osam sekundi da bude cijelo u plamenu te vatrogasac ne smije imati više od deset posto opekotina prvog stupnja. To naša odijela mogu izdržati. Imamo najbolja odijela koja su izašla na tržište kada smo ih kupili", objašnjava Kovačević.

Zbog raznog otpada u stanu vatra je nekontrolirano buktjela i mijenjala smjerove te zajedno s jakim jugom koje je puhalo vatrogascima stvarala nesagledive probleme. Uz to, pristup zgradi bio je otežan zbog mnoštva parkiranih automobila, pa je morao reagirati pauk, koji je vozila premještao da bi se vatrogasci mogli što više približiti zgradi.

Buknuo u 9 ujutro

Požar je buknuo u nedjelju u 9 sati na šestom katu Papandopulove 9 na Trsteniku. Vatrogasci su dolaskom na intervenciju zatekli požar u razbuktaloj fazi, u plamenu je bio kompletni stan s balkonom, a preko fasade i balkona požar se proširio na balkone šestog i sedmog kata. Na intervenciji gašenja sudjelovao je 41 vatrogasac s 15 vozila iz Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita te članovi DVD-a iz Splita, Žrnovnice i Vranjica.

Tijekom gašenja požara ozlijeđeno je pet vatrogasaca JVP-a grada Splita, većinom se radilo o porezotinama prsta ruke, dehidraciji i problemima s disanjem. Osim vatrogasaca lakše je ozljede na glavi zadobila i jedna stanarka kojoj je tijekom napuštanja zgrade u plamenu nešto palo na glavu, a pretpostavlja se da je riječ o staklu.

Požar je lokaliziran u 12:06, a sasvim ugašen u 17:15, no usprkos tome na dežurstvu je cijelu noć ostalo vatrogasno vozilo s dvojicom vatrogasaca JVP-a Split. Policija je u nedjelju popodne razgovarala sa stanarima koji su pretrpjeli materijalnu štetu od požara i gašenja, a policija u ponedjeljak obavlja očevid u stanu M.T. u kojem je planulo.

Dok očevid ne završi, neće se znati gdje je bio centar požara, odnosno što mu je bio uzrok. Materijalna šteta bit će višemilijunska jer je štetu već prijavilo deset vlasnika stanova.

Primjer neodgovornog ponašanja

Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je građane na odgovorno ponašanje glede protupožarne zaštite, potaknuta velikim požarom stana u Splitu kada je vatrogascima bio otežan pristup zgradi zbog parkiranih vozila, a u plamtećem stanu bila je velika količina gorivog materijala. "Jučerašnji požar stana u Splitu još jednom je pokazao s kakvim se opasnostima vatrogasci svakodnevno susreću. Dramatične snimke i fotografije iscrpljenih vatrogasaca nakon intervencije brzo su obišle javnost, ali i ponovno otvorile temu odgovornosti pojedinca po pitanju protupožarne zaštite", priopćio je HVZ.

Ističu kako je gašenje požara u visokim objektima najzahtjevnija vatrogasna intervencija, a da su jučerašnju ionako tešku situaciju zakomplicirala dva faktora povezana isključivo s nemarom pojedinca. Na početku intervencije vatrogasci nisu mogli prići zgradi u kojoj je na 6. katu izbio požar i to zbog parkiranih vozila. Djelatnici "Split parkinga" morali su premjestiti nekoliko vozila, a vatrogasci su na većoj udaljenosti postavili vozila i morali razvlačiti cijevi do samog objekta što je oduzelo dragocjeno vrijeme.

Druga otežavajuća okolnost za vatrogasce je bila velika količina gorivog materijala koji je vlasnik stana skupljao i skladištio u stanu, zbog čega se prilikom požara stvorila vrlo visoka temperatura što je otežavalo gašenje. "Jučerašnji je požar primjer kako neodgovorno ponašanje pojedinca može imati katastrofalne posljedice", naglašava HVZ i poziva građane na odgovorno ponašanje. Vatrogasci stoga apeliraju - ne parkirati vozila na vatrogasnim prilazima, ne skladištiti zapaljive materijale u kućanstvu, stubišta u zgradama moraju biti prohodna, vatrogasni aparati trebaju se redovito održavati, a građani, ako primijete požar, trebaju odmah obavijestite vatrogasce na broj 193. (Hina, M.V.)