Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je još uvijek prerano za zbrajanje turističkih rezultata, na dubrovačkom području već se sada sa sigurnošću može reći da je izostao tradicionalni dolazak talijanskih turista. Gdje su i zašto nestali Talijani provjerila je naša dubrovačka ekipa.


Brodovi iz Italije u Dubrovnik dolaze poluprazni, a među rijekama turista rijetkost je sresti nekoga iz Italije. Mada je kolovoz tradicionalno u Dubrovniku talijanski mjesec, u turističkim agencijama bilježe samo crne brojke. 

Vezani članci Gabrielle Union (Foto: Profimedia) Holivudska glumica tvrdi da nikad nije doživjela više mržnje nego u Dubrovniku, opisala je traumatično iskustvo na koje je reagirao i dubrovački gradonačelnik Ilustracija (Foto: Getty Images) Serijski lopov krao po kamp-kućicama u Dubrovniku: Policija pronašla tek dio novca

'Mi definitivno bilježimo smanjeni broj dolazaka s talijanskog tržišta, a razlozi su, smatramo, visoke cijene, kao i otkrivanje drugih njima povoljnijih destinacija', rekla je Nikolina Misir.

I dok neki otkrivaju nove destinacije, mi smo pokušali otkriti je li onim Talijanima koji su ipak stigli Dubrovnik stvarno preskup. I, čini se da jest. 

S manje Talijana za oko dva posto manji je i turistički promet. No, u Dubrovniku, čini se, to nikoga ne zabrinjava. Zarada od turizma bit će kao i prošle godine, jer Dubrovnik ove sezone posjećuju gosti nešto dubljeg džepa. 

Francuzi, Britanci i Amerikanci najbrojniji su dubrovački gosti. Turistička elita za elitni Grad. A i najveću će zaradu, očito, ostvariti elitni hoteli. No, za Grad gdje gotovo svi žive isključivo od turizma to i nije najbolja vijest.