Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik događaj

U Dječjoj bolnici Zagreb otvorene novouređene operacijske sale i JIL

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Klinici za dječje bolesti Zagreb u subotu su otvoreni novouređeni prostori Jedinice intenzivne njege i integrirane operacijske sale koji će omogućiti boje radne i životne uvjete liječnicima, medicinskom osoblju i najmlađim pacijentima, a nazočni su bili i predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji su najavili izgradnju nove dječje bolnice.

Najsuvremenija integrirana operacijska sala potpuno prilagođena djeci revolucionarno je rješenje u području svjetske dječje kirurgije. Uz novu salu, otvara se i potpuno nova jedinica intenzivnog liječenja koja sadrži najmodernije medicinske uređaje, izolaciju za najteže slučajeve te do posljednjih detalja prilagođen prostor za intenzivno liječenje djece. Ostvarenjem toga projekta postavljen je potpuno novi standard liječenja djece u Hrvatskoj, istaknuto je.

Pročitajte i ovo Jutro nakon terorističkog napada u Moskvi Dojava o bombi Nova drama u Moskvi: Evakuirana bolnica u kojoj se liječe žrtve terorističkog napada Marko Mesić, dječji kirurg - 5 GOST DNEVNIKA NOVE TV Dječja igra i kako prevenirati opasne situacije? Dječji kirurg ima savjete za roditelje

Predsjednik Vlade Plenković ocijenio je kako je to veliki događaj za hrvatsku medicinu i kvalitetniju medicinsku skrb za namlađe pacijente te zahvalio svima koji su tome pridonijeli, kao i bivšem ministru zdravlja Siniši Vargi.

Briga o djeci je time podignuta na višu razinu i poticaj svima nama koji nosimo političku odgovornost zajedno sa svim stručnim ljudima u hrvatskom zdravstvu da prionemo zajedničkim snagama realizaciji krupnog cilja - izgradnja nove dječje bolnice koja bi omogućila kvalitetniju zdravstvenu skrb. U tom pogledu radi se na osiguravanja sredstava iz operativnih programa kohezijskih fondova Europske unije kako bi se omogućila realizacija tog ključnog projekta, naglasio je Plenković.

Izrazio je uvjerenje da će novouređeni prostori osigurati kvalitetniju zdravstvenu skrb najmlađim pacijentima, a medicinsko osoblje i liječnici raditi u najsuvremenijim i naprimjerenijim uvjetima te da će se to dugoročno osigurati izgradnjom nove dječje bolnice.

Kujundžić: Zaustavit ćemo trend manjka pedijatara

I ministar zdravstva dr. Kujundžić izrazio je zadovoljstvo učinjenim tehnološkim pomakom u hrvatskome zdravstvu, rekavši kako je to velika stvar.

Najavio je da će Ministarstvo zdravstva nastojati popravljati sve bolnice, a poglavito dječje. Uz blagoslov premijera zaustavit ćemo trend manjka pedijatara u Hrvatskoj, nažalost i novorođene djece, i raspisat ćemo natječaj za specijalizacije iz pedijatrije kako bi djeca dobila one liječnike koji će najbolje skrbiti o njima, naglasio je ministar .

Ravnatelj Dječje bolnice dr. Zoran Bahtijarević rekao je kako je u obnovu i opremanje novouređenih prostora uloženo oko 18 milijuna kuna, od čega najviše u opremu. Time je dobivena trenutno najmodernija operacijska sala u Hrvatskoj, pa i šire u kojoj će se raditi minimalno invazivne zahvate u djece, od nedonoščadi pa do odrasle djece. Jedinica intenzivnog liječenja s 12 kreveta opremljena je najsuvremenijom opremom i najbolji stručnjaci na svijetu koji ovdje rade dobili su i takvu opremu, istaknuo je Bahtijarević. U integriranoj operacijskoj sali sve se upravlja s centralnog mjesta, a u intenzivnoj njezi sve se može individualno prilagođavati svakom pacijentu.

Postignut je konsenzus o izgradnji i nove središnje dječje bolnice koje je i jedino pravo rješenje, naglasio je Bahtijarević.

Voditeljica Odjela intenzivnog liječenja Dječje bolnice primarijus dr. Ivančica Škarić istaknula je kako novouređena moderna jedinica intenzivnog liječenja tehnološkom potporom i opremom zadovoljava najviše standarde liječenja novorođenčadi i prijevremeno rođene djece i sve one koja su teško ozlijeđena ili bolesna, podvrgnuta teškim operacijskim zahvatima ili koja su doživjela neku tešku nesreću kao primjerice teške opekline kakvo se trenutno troje djece nalazi u toj bolnici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene