Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TROJICA IGRAČA

Pali i mladi dinamovci: Neugodna zarazna bolest ponovno se širi Hrvatskom, doznajte koji su simptomi te kako se zaštititi

Svrab u redovima Dinama - 2
Svrab u redovima Dinama - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivica Smodek Ivica Smodek Foto: DNEVNIK.hr Svrab u redovima Dinama - 2 Svrab u redovima Dinama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Svrab u redovima Dinama - 3 Svrab u redovima Dinama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Svrab u redovima Dinama - 1 Svrab u redovima Dinama - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prof. Dr. Sc. Mihael Skerlev Galerija 1/5 >>
Klupski liječnici Dinama trenerima su poslali upozorenje da o svemu upozore igrače te da ako primijete simptome posjete ambulantu. Stručnjaci pak kažu - u posljednjih nekoliko mjeseci svjedoče znatno povećanom broju nalaza koji ukazuju na svrab.

U Dinamu ne cvatu ruže. No ne zbog sportskih rezultata: u svlačionici se pojavio – svrab. Klupski liječnici trenerima su poslali upozorenje da o svemu upozore igrače te da ako primijete simptome posjete ambulantu.

Pročitajte i ovo Sukob navijača - 1 Dinamo Rijeka Umjesto nogometa, ponovno priča o navijačkim incidentima: "To vam je bilo kao ratno stanje, samo gledate kako da se spasite" BBB u Grčkoj Zbog nereda u Grčkoj Prva pravomoćna odluka: Pripadniku BBB-a potvrđena zabrana odlaska na utakmice

Iz kluba tvrde – svrab nije došao iz Dinamove svlačionice. "U našoj omladinskoj školi kod trojice igrača nakon jednog međunarodnog turnira pojavio se svrab. Isti dan kad smo otkrili da se radi o svrabu kontaktirali smo sa Zavodom za epidemiologiju pri Andriji Štamparu, koji su odmah izašli na teren", rekao je Ivica Smodek, glavni liječnik u GNK-u Dinamo.

Petković, Livaković, Oršić i drugi prvotimci, tvrde u Dinamu, nisu ugroženi. "Ne, ne, nitko iz prvog tima nije ugrožen. Epidemiolog je dao terapiju, znači ovi koji su zaraženi moraju se pet dana mazati kabicidima, a ovi koji nisu bili zaraženi, ali su bili s njima u kontaktu, trebaju se samo jedan dan mazati", rekao je Smodek.

Svrab nije šala, ističu stručnjaci. Uzrokuje ga grinja, a glavni je simptom svrbež, pojačan u večernjim satima kad se osoba umiri.

"Na koži u pravilu nešto mora biti vidljivo, dakle nije dovoljan samo svrbež. Najčešće su to, jednostavno govoreći, razgrebeni prištići koji se nalaze na mjestu na kojem se uzročnik nastoji reproducirati i proširiti infekciju", kazao je Mihael Skerlev iz Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb.

Pomoć od svraba treba potražiti kod liječnika jer bez terapije svrab neće proći. Prenosi se s oboljele na zdravu osobu direktnim dodirom kože na kožu, ali i rubljem, odjećom, ručnicima i posteljinom.

U slučaju pojave svraba ili šuge bolesnikovu odjeću, ručnike i posteljinu potrebno je strojno oprati i osušiti na visokim temperaturama. Odjeću od poliestera i drugih materijala koji ne mogu u perilicu potrebno je staviti u plastičnu vrećicu i hermetički zatvoriti barem tjedan dana.

Laboratorij referentnog centra pri Ministarstvu zdravstva u Zagrebu proteklih mjeseci bilježi i do 300 slučaja testiranja na svrab, dok ih je u prosječnom mjesecu 20-ak. "U posljednjih nekoliko mjeseci svjedočimo ne bih rekao epidemiji, ali znatno povećanom broju pozitivnih nalaza", kaže Skerlev.

I samo razmišljanje o svrabu - svrbi, no primijetite li pojačano crvenilo, svakako se obratite svom liječniku.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene