Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Dalju sukob oko naziva šetališta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pomolu je novi međunacionalni sukob u Dalju, mjestu poznatom po stravičnim srpskim zločinima za vrijeme Domovinskoga rata.

Zrno razdora između tamošnjih Hrvata i Srba izazvala je namjera srpske većine da šetalište nazvano po masakriranom hrvatskom policajacu preimenuje u šetalište srpskog znanstvenika. 

Pročitajte i ovo Josip Čičak Prije 31 godinu Do danas nema pravde za žrtve masakra: "Tenk je pucao i odmah ubio desetak ljudi u podrumu. To nije bilo dovoljno..." Slika nije dostupna Zatočeništvo u Dalju Uhićene tri osobe zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina, četvrta nedostupna hrvatskim vlastima

Branitelji su se digli na noge i traže zaštitu mjerodavnog ministarstva

Josipa i Matea možda posljednji put koračaju Šetalištem nazvanom po njihovu ocu. Šetalište Josipa Kemenjija uskoro bi se moglo zvati - Milutina Milankovića.

Josip Kemenji masakriran je, s još 19 policajaca u kolovozu 1991. godine. Daljske ulice nose njihova imena.

- Ne dozvoljavamo da se ime tog šetališta mijenja, zbog ovoga je puno žrtava palo i to nam je svetinja, rekao je Tomislav Hajduković, hrvatski branitelj.

Milutin Milanković, pak, poznati je srpski astronom i klimatolog. S Daljom ga povezuje samo mjesto rođenja.

- Dalj ima mnogo veći dug prema Milutinu Milankoviću, nego što je to ulica s njegovim imenom, rekao je Jovo Jelić, načelnik općine Erdut.

Šetalište je podijelilo Dalj, a politika će podijeliti šetalište. Prijedlog je općine da jedan dio šetališta nosi ime po srpskom znanstveniku, a drugi po hrvatskom branitelju.

- Tako da bi šetalište Josipa Kemenjija i dalje ostalo u Dalju, rekao je Jovo Jelić, načelnik općine Erdut.

Iako je preimenovanje šetališta uz Dunav- samo prijedlog, branitelji upozoravaju.

- U slučaju ako se bude i jedna ulica dirala u hrvatskom Dalju, Erdutu ili Aljmašu, mi ćemo hrvatski branitelji svi reagirati, rekao je Saša Duvnjak, hrvatski branitelj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene