Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na pomolu je novi međunacionalni sukob u Dalju, mjestu poznatom po stravičnim srpskim zločinima za vrijeme Domovinskoga rata.


Zrno razdora između tamošnjih Hrvata i Srba izazvala je namjera srpske većine da šetalište nazvano po masakriranom hrvatskom policajacu preimenuje u šetalište srpskog znanstvenika. 

Vezani članci Rad od kuće, Ilustracija Oglasio se HEP o nestancima struje: "Kvarovi su bili prolaznog karaktera, većina ih je trajala kraće od pola sekunde" Rad od kuće, ilustracija Radi od kuće, a svako malo ostane bez struje: "To je kao light show - nestane pa se vrati i tako stalno. U HEP-u su mi rekli da je to normalno"

Branitelji su se digli na noge i traže zaštitu mjerodavnog ministarstva

Josipa i Matea možda posljednji put koračaju Šetalištem nazvanom po njihovu ocu. Šetalište Josipa Kemenjija uskoro bi se moglo zvati - Milutina Milankovića.

Josip Kemenji masakriran je, s još 19 policajaca u kolovozu 1991. godine. Daljske ulice nose njihova imena.

- Ne dozvoljavamo da se ime tog šetališta mijenja, zbog ovoga je puno žrtava palo i to nam je svetinja, rekao je Tomislav Hajduković, hrvatski branitelj.

Milutin Milanković, pak, poznati je srpski astronom i klimatolog. S Daljom ga povezuje samo mjesto rođenja.

- Dalj ima mnogo veći dug prema Milutinu Milankoviću, nego što je to ulica s njegovim imenom, rekao je Jovo Jelić, načelnik općine Erdut.

Šetalište je podijelilo Dalj, a politika će podijeliti šetalište. Prijedlog je općine da jedan dio šetališta nosi ime po srpskom znanstveniku, a drugi po hrvatskom branitelju.

- Tako da bi šetalište Josipa Kemenjija i dalje ostalo u Dalju, rekao je Jovo Jelić, načelnik općine Erdut.

Iako je preimenovanje šetališta uz Dunav- samo prijedlog, branitelji upozoravaju.

- U slučaju ako se bude i jedna ulica dirala u hrvatskom Dalju, Erdutu ili Aljmašu, mi ćemo hrvatski branitelji svi reagirati, rekao je Saša Duvnjak, hrvatski branitelj.