Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ni nakon četvrtog dana štrajka sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa (CA) nisu postigli dogovor s Upravom pa će se najvjerojatnije i preko vikenda nastaviti štrajk koji nacionalnu aviokompaniju stoji milijune kuna.


Današnji pregovori su propali jer su sindikati odbili prijedlog Uprave da nastave pregovarati uz prekid štrajka, što su sindikalni čelnici ocijenili ultimativnim zahtjevom, ustvrdivši da Uprava ne želi pregovarati. "Rekli su nam da više ne žele pregovarati s nama sve dok ne prekinemo štrajk", rekao je zamjenik predsjednika Hrvatskog sindikata prometnih pilota Tomislav Gradišar.

Vezani članci Lažne nagradne igre kruže društvenim mrežama (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Screenshot) Croatia Airlines, Konzum i Raiffeisen banka upozoravaju: "Ne nasjedajte na lažne objave i e-mailove" Rudnik, ilustracija (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Rudari u Zenici prekinuli štrajk: Sedmorica prebačena u bolnicu, štrajkali na dubini od 100 metara bez hrane i vode

>> 'Croatia Airlines više neće živjeti na teret poreznih obveznika'

Dodao je da su jučer Upravi dali prijedlog za prekid štrajka uz minimalne zahtjeve, pri čemu su se odrekli odbitaka za plaću iz travnja ali im je uprava "ultimativno" rekla da više neće pregovarati dok štrajk traje. "Ljudi ne žele prekinuti štrajk jer, ako ga prekinemo, nismo ništa napravili. Stoga su sindikati odlučni nastaviti štrajk do ispunjenja minimalnih zahtjeva", kazao je Gradišar.

Naglasio je da su sindikati spremni prestati štrajkati u bilo kojem trenutku, uz uvjet da bivši kolektivni ugovor i dalje vrijedi dok traju pregovori o novom ugovoru. Po Gradišarovim tvrdnjama, to bi kompaniju stajalo 20-ak tisuća kuna dnevno, umjesto milijunske štete zbog otkazivanja letova. Vladu je stoga pozvao da se odredi o budućnosti tvrtke.

Voditeljica odnosa s javnošću Croatia Airlinesa Ksenija Žlof rekla da je Uprava predlagala nastavak pregovora ali uz prekid štrajka. Međutim, sindikati na to nisu pristali pa su razgovori prekinuti. Kompanija očekuje da će i preko vikenda morati unajmljivati zrakoplove da bi putnike prevezla do odredišta.

Šteta prouzročena štrajkom radnim danima kreće se između između milijun i 1,5 milijuna kuna, a vikendom će ta šteta biti još veća zbog skupljeg najma zrakoplova. Tijekom štrajka zrakoplovi Croatia Airlinesa lete prema izmijenjenom redu letenja, a očekuje se djelomični poremećaj prometa. Sve informacije o smanjenim letovima i njihov točan raspored objavljeni su internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook