Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Antirecesijske mjere

Vlada bi maturalce samo u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanader i njegovi ministri donijeli su deset mjera za koje kažu da su tek početak. Ipak od štednje na plaćama političara, vraćanja rada nedjeljom ili skraćenja radnoga tjedna i povećanja cijene mobilne telefonije neće biti ništa. Država se najviše uzda u turističku sezonu, te stabilnost kamata i tečaja kune.

Kuna ne smije pasti odlučno je sa sjednice vlade poručio premijer Sanader. Oštro je ukorio i banke koje unatoč krizi dižu kamate na kredite građana. 'Svima onima u Hrvatskoj koji su mislili da u ovim vremenima određene interesne skupine mogu postati još bogatije nego što jesu i da mogu još više zaraditi evo poruke - neće proći!', odlučan je Sanader.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Potpisivanje Napokon regulacija Uznemiruju ih u svako doba dana i noći: "Ja sam obolio od njih, to su lešinari"

Iako tvrdi kako s mjerama protiv recesije nije kraj, gotovo sve danas nabrojane načelne su i ne iznenađuju. Proračun će u rebalans kroz tri tjedna netom pred lokalne izbore. Gospodarstvo će se rasteretiti neoporezivih davanja, a od javnih poduzeća očekuje se velika ušteda od čak 2 milijarde kuna najviše na plaćama.

'Ako netko stvara gubitak, ne može imati plaću 3, 40 tisuća kuna, ne može imati ni 5', rekao je premijer Sanader.

Iako smanjenje plaća u državnoj upravi nije ni spomenuto i o tome će obećali su biti riječi. 'Naravno da moramo ponovno otvoriti pregovore sa socijalnim partnerima o plaćama. Ništa ne može biti tabu tema pa ni rasprava o imovini u drugom stupu', dodao je Polančec.

Vlada ima i konkretan prijedlog jedne od turističkih mjera - apelira na škole da djecu na maturalce vode u Hrvatsku te da se u turizmu maksimalno koriste domaći proizvodi

Stranim investicijama treba stvoriti povoljnije uvjete. Treba i na tržištu nekretnina napraviti reda. To je ujedno i jedina nova mjera kojom Vlada kani olakšati prodaju 13 tisuća stanova koji čekaju na tržištu. Jačanje nadzora nad uvozom u kojem je previše bofl robe te održavanje životnog standarda najugroženijih skupina posljednje su mjere koje je prihvatila vlada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene