Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sanader i njegovi ministri donijeli su deset mjera za koje kažu da su tek početak. Ipak od štednje na plaćama političara, vraćanja rada nedjeljom ili skraćenja radnoga tjedna i povećanja cijene mobilne telefonije neće biti ništa. Država se najviše uzda u turističku sezonu, te stabilnost kamata i tečaja kune.


Kuna ne smije pasti odlučno je sa sjednice vlade poručio premijer Sanader. Oštro je ukorio i banke koje unatoč krizi dižu kamate na kredite građana. 'Svima onima u Hrvatskoj koji su mislili da u ovim vremenima određene interesne skupine mogu postati još bogatije nego što jesu i da mogu još više zaraditi evo poruke - neće proći!', odlučan je Sanader.

Vezani članci Nacionalni stožer civilne zaštite - 4 Od ponoći nove mjere za kafiće, neka događanja bez mjera uz određene uvjete. Božinović uoči Eura: ''Pozivam ih da to učine'' Kafić, ilustracija Mjere za očuvanje radnih mjesta produžene i na travanj: Pogledajte tko ima pravo na naknadu i koji su rokovi za poslodavce

Iako tvrdi kako s mjerama protiv recesije nije kraj, gotovo sve danas nabrojane načelne su i ne iznenađuju. Proračun će u rebalans kroz tri tjedna netom pred lokalne izbore. Gospodarstvo će se rasteretiti neoporezivih davanja, a od javnih poduzeća očekuje se velika ušteda od čak 2 milijarde kuna najviše na plaćama.

'Ako netko stvara gubitak, ne može imati plaću 3, 40 tisuća kuna, ne može imati ni 5', rekao je premijer Sanader.

Iako smanjenje plaća u državnoj upravi nije ni spomenuto i o tome će obećali su biti riječi. 'Naravno da moramo ponovno otvoriti pregovore sa socijalnim partnerima o plaćama. Ništa ne može biti tabu tema pa ni rasprava o imovini u drugom stupu', dodao je Polančec.

Vlada ima i konkretan prijedlog jedne od turističkih mjera - apelira na škole da djecu na maturalce vode u Hrvatsku te da se u turizmu maksimalno koriste domaći proizvodi

Stranim investicijama treba stvoriti povoljnije uvjete. Treba i na tržištu nekretnina napraviti reda. To je ujedno i jedina nova mjera kojom Vlada kani olakšati prodaju 13 tisuća stanova koji čekaju na tržištu. Jačanje nadzora nad uvozom u kojem je previše bofl robe te održavanje životnog standarda najugroženijih skupina posljednje su mjere koje je prihvatila vlada.