Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitamo!

U 50 godina Tehnički muzej posjetilo 5 milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnički muzej iz Zagreba slavi 50 godina od dana kada su javnosti otvoreni prvi odjeli.

Osam godina trebalo je proći od dana osnutka da bi konačno 14. siječnja 1963. za javnost bili otvoreni prvi odjeli Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno"

Osnovan po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, zagrebački Tehnički muzej je općega tipa, to jest složeni muzej znanosti i tehnike za razliku od specijaliziranih tehničkih muzeja, koji obrađuju samo pojedino područje tehnike. Idejni začetnik osnivanja Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. sc. Božo Težak, kasnije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja, a realizator i prvi direktor Muzeja bio je Predrag Grdenić. Likovni postav izveo je arhitekt Emil Vičić.

Prvi otvoreni odjeli, koje je javnost mogla upoznati bili su Transformacija energije, Rudarstvo-geologija-nafta s modelom rudnika ugljena u naravnoj veličini, te Odjel prometnih sredstava. Za to su vrijeme bili prava senzacija, jer su ponudili nešto dotad neviđeno u tadašnjoj Jugoslaviji.

U proteklih pedeset godina djelovanja, sustavnog rada na prikupljanju, obradi i prezentaciji građe, kao i na jedinstvenom pristupu pedagoškom radu, koji je postao njegov zaštitni znak, kroz Tehnički muzej je prošlo više od 5 milijuna posjetitelja.

U tih pola stoljeća vrijedni su djelatnici prikupili više od 10.000 predmeta razvrstanih u 41 zbirci, a među kojima su najstariji proizvedeni u prvoj polovini 19. stoljeća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene