Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga faza uskoro

Završava projekt koji je zaposlio tisuće žena: "Egzistencija nam je u pitanju"

Projekt Zaželi
Projekt Zaželi DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivka Piplica Ivka Piplica Foto: DNEVNIK.hr Projekt Zaželi Projekt Zaželi Foto: DNEVNIK.hr +0 Dragan Jelić Galerija 1/3 >>
Prije dvije godine, milijardom kuna iz Europskog socijalnog fonda, u Hrvatskoj je pokrenut projekt koji je zaposlio tisuće žena, a starijim i osobama u potrebi osigurao neophodnu skrb. No projekt "Zaželi" za mnoge završava i žene su se počele vraćati na burzu.

Dvije godine svako jutro Darija je dolazila gospođi Slavici. Pomagala joj je nakon kemoterapija, obavljala kućanske poslove, postala prijateljica. U to su se vrijeme dosta zbližile, kažu, ali im je dobro došlo i financijski.

Pročitajte i ovo Marijana Dragić, radnica za pomoć starijima i osobama s invaliditetom, i korisnica programa Zaželi (Foto: Dnevnik.hr) Istražuje Provjereno Ministar Pavić se crveni i izvlači, a udruge su na rubu živaca. Zašto kasni novac za projekt koji je zaposlio 7 tisuća žena? Slika nije dostupna Vrijednosti 33,9 milijuna kuna Projekt "Zaželi": Uručeni ugovori za zapošljavanje 193 žena

Projekt Zaželi ove godine završava u 150 gradova i sela. Svih 15 žena s područja Đakova, koje su radile preko udruge Svjetlost, jutros je potpisalo zadnja izvješća.

"S biroa smo došle, svih 15. Na biro se vraćamo svih 15, među njima sam i ja. Egzistencija je u pitanju", kazala je Ivka Piplica, voditeljica projekta udruge Svjetlost Đakovo, čijih 105 korisnika ostaje bez pomoći. 

Projekt Zaželi u Hrvatskoj je zbrinuo više od 6000 dugotrajno nezaposlenih žena, te 28.000 starih osoba. Iz Ministarstva rada najavljuju njegov nastavak.

"U sljedećih 5 dana do mjesec dana raspisat ćemo program 'Zaželi', odnosno drugu fazu. Ona se odnosi na sve postojeće ugovore", rekao je Dragan Jelić, državni tajnik Ministarstva rada.

Novac je osiguran, a na natječaj će se moći javiti i oni koji u projektu još nisu sudjelovali.

Jelić je dodao: "Nijedna žena koja želi nastaviti ovaj projekt neće ostati bez posla, kao i nijedna osoba koja je trebala skrb, a naći ćemo sredstva i za dodatne osobe."

U sljedeće dvije godine istječe još 250 ugovora. Iz Ministarstva poručuju da će novca biti i za njihov nastavak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene