Projekt \
Projekt \"Zaželi\", arhiva (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u srijedu je svečano uručeno 10 novih ugovora ukupne vrijednosti 33,9 milijuna kuna za program zapošljavanja žena "Zaželi", koji financira Europska unija.


U okviru 10 novih ugovora zaposlit će se ukupno 193 nezaposlene žene na aktivnostima pružanja podrške i potpore 990 starijih osoba ili osoba u nepovoljnom položaju, i to u Samoboru te općinama Lipovnjani, Hrvace, Cista Provo, Šandrovac, Slatina, Bizovac, Brod Moravice, Darda i Bilje.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Europska unija odobrila sve zahtjeve za izvoz cjepiva protiv korone iako sama ne dobiva naručene doze, poznato i koje su zemlje to tražile Fabrice Leggeri Europski šef za graničnu i obalnu stražu optužen za nepravilnosti u trošenju novca i loše postupanje s osobljem

U sklopu ovog programa već je zaposleno 4100 žena, a cilj nam je zaposliti još oko 3000 žena, kazala je prilikom uručivanja ugovora državna tajnica Katarina Ivanković Knežević.

Projekt je propoznat i izvan granica granica Hrvatske, pa su tako Irska i Austrija zatražile dokumentaciju i započele pripreme za taj projekt, dodala je.

Riječ o najvećem projektu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava financiranom iz Europskog socijalnog fonda (EFS) vrijednom milijardu kuna, u okviru kojega su dosad ugovorena 184 projekta u vrijednosti većoj od 661 milijun kuna.

"Zaželi - program zapošljavanja žena" u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena.

U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, pogotovo uzevši u obzir da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Poziv će provoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i neprofitne organizacije u trajanju do 30 mjeseci, a namijenjen je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice. (Hina)