Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj šibenske Revije

Tvrtka u stečaju, radnice ostale bez osam plaća, ali je zato stečajni upravitelj isplaćen: "Ostala sam bez riječi..."

Tvornice Revije - 1
Tvornice Revije - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Radnice Revije - 1 Radnice Revije - 1 Foto: DNEVNIK.hr Radnice Revije - 2 Radnice Revije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tvornice Revije - 1 Tvornice Revije - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Foto: DNEVNIK.hr +0 Tvornice Revije - 2 Galerija 1/5 >>
Jedan od najdugovječnijih stečajnih postupaka nakon dva desetljeća je okončan. Dok je tristotinjak radnica šibenske Revije očekivalo kako će tim potezom konačno dobiti svojih osam neisplaćenih plaća, na kraju balade ostale su kratkih rukava. No istu sudbinu ne dijeli i njihov stečajni upravitelj.

Nakon godina predanog rada kopanje po uspomenama jedino je što je preostalo za gotovo 360 radnica šibenskog tekstilnog giganta Revije. Na jučerašnjem ročištu njihova priča u jednom od najdugovječnijih stečajnih postupaka okončana je u svega dvije minute.

Pročitajte i ovo Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) tvrtka u stečaju 18 godina Dosta im je: Nakon osam neisplaćenih plaća bivše radnice šibenske tvrtke stižu na Markov trg Slika nije dostupna Upozoravale, ali ništa VIDEO Hrvatske radnice koje se poput lavica bore za pravdu

"Bila sam ogorčena. Ostala sam bez riječi i pogođena sam jer nisam dobila svoje koje sam zaradila. Nisam dobila svojih osam plaća. Nisam dobila svoju otpremninu za svoj itekako vrijedni rad", kaže razočarano bivša radnica Radojka Pekas.

Za svoj rad neće biti plaćena niti Ružica.

"Bilo je rečeno devet, a onda smo dobili jednu i sada nam fali osam plaća", priča Ružica Košta, također bivša radnica Revije.

Da je ovo konačni kraj Revije potvrđuje i stečajni upravitelj.

"To je kraj, nema više izložbe, nema više ništa. Gotovo. To vam nije ni prvi niti zadnji put, zato što vjerovnici koji imaju hipoteku ili fiduciju, njima pripada sav novac", kaže Ivan Rude.

Stečajni upravitelj plaću dobio

Dok za radnice nema, za stečajnog upravitelja ima. Za vođenje stečajnog postupka on će biti itekako plaćen.

"On će 630 tisuća kuna dobiti, a mi ne možemo dobiti naših osam plaća koje smo pošteno zaradili. Sram ga bilo s ovog mjesta ispred Revije. Vodio nas je, radili smo i nismo plaćeni baš za onaj rad kada nas je on vodio", kaže bivša radnica u Reviji Jadranka Košarić.

Ivan Rude na ovakve reakcije radnica kaže: "To su već demagogije, razumijete koliko ja imam, što ja imam. Ja sam 20 godina to radio, potrošio sam koliko sam dobio".

U sindikatu niti sami ne vjeruju u dobitak ovakvog honorara.

"On dobiva naknadu za nešto što je gotovo nemoguće shvatiti, za nikakav rezultat. Mi se pitamo što je upravitelj postigao, gdje su rezultati? Ja bih rekao da je ovo šaka u oči pravne države", smatra Vedran Uranija iz SSSH.

Sindikat ima rješenje

No upravitelj kaže - da je država bila razumna, Revija je mogla raditi.

"Ja sam 23 stečajna plana radio kad su bili ozbiljni investitori, nisu htjeli“, ističe Rude.

U sindikatu vjeruju da imaju rješenje kako da radnice dođu do svojih plaća.

"Tako da se država odrekne djela potraživanja u korist bivših radnica", predlaže Uranija.

A ako niti to ne upali, spremni su sjesti u autobus i pravac - Markov trg.

Sever: "Zbog straha od gubitka posla radnici ne prijavljuju poslodavce"

Samo u kolovozu 2020. godine gotovo 3000 hrvatskih radnika nije dobilo plaću. Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata Hrvastke kaže da je taj broj daleko veći jer po pravilu po kojem se računa neisplata plaća ulaze oni koji nisu dobili tri plaće uzastopce ili tri plaće unutar šest mjeseci.

"Tu je još niz radnika koji plaću nisu primili jedan ili dva mjeseca, a svi oni trebaju živjeti. To se jednostavno ne bi smjelo događati", upozorava Sever.

Ističe kako je bez obzira na zakonske propise i mogućnost prijave i ovršenja poslodavca, u Hrvatskoj izrazito prisutan strah od prijavljivanja poslodavca.

"Čak i kad radnici u rukama imaju obračun plaće, što je ovršna isprava i više ne treba ići na sud, još uvijek se boje otići u Finu i pokrenuti ovrhu nad poslodavcem, bojeći se da bi mogli ostati bez posla. A baš zbog tog straha se događa da firme ostanu poharane, vjerovnici povuku sve k sebi pa se radnik nema otkuda naplatiti", kaže Sever.

Dodaje da je do sad vrlo mali broj poslodavaca kažnjen zbog neisplaćivanja plaće.

"Kaže se da se poslodavac kazneno goni ako plaću nije isplatio u gruboj namjeri, dakle ako plaću nije isplatio jer nije imao novca zbog podmirivanja drugih vjerovnika, to se ne tretira kao gruba namjera. Ako u međuvremeno plaću isplati sa svim kamatama i ostalim, ništa se ne dešava pa se većina poslodavaca izvuče", objašnjava.

Rekao je da je resorni ministar Aladrović najavljivao da bi se izmjene Zakona o radu mogle početi primjenjivati od 1. siječnja 2021.

"No svima je jasno da to nije moguće jer se puno toga treba mijenjati i da će ovo biti dugi i teški pregovori. Morat će se puno stvari otvoriti, mi oko puno stvari ne možemo popustiti, spremni smo za sve opcije", kaže Sever.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene