Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zadarski ugostitelj Erik Pavin požalio se da ne može pronaći kuhara iako nudi plaću veću od predsjedničke.


U svom obiteljskom hotelu i restoranu, zadarski ugostitelj Erik Pavin ima 20 stalno zaposlenih djelatnika, a sada traži još njih četvero koje bi zaposlio na neodređeno. Međutim, požalio se, ne može pronaći kuhara kakvog traži. ''Kvalitetan kuhar kod mene ima plaću veću od predsjedničke, a ja ne mogu pronaći radnike'', počeo je priču Erik Pavin.

Vezani članci Gužva u centru Zagreba U središtu Zagreba sinoć masovno kršenje mjera, ugostitelji nezadovoljni: "Radi se da sve bude kako spada, a ima drugih lokacija gdje ima puno više ljudi" Popuštaju mjere! - 3 Popuštaju mjere, ljudi opet u restoranima: "Zaista nam je svima već dosta karantene, život mora krenuti dalje"

''Ne mogu pronaći dobrog kuhara, pomoćnog kuhara, konobara, a plaće su redovite, čak i unaprijed platimo, dobra su primanja, slobodni dani, godišnji odmor, ali nitko neće raditi, kadra nema. Na Zavodu ima nezaposlenih, ali ljudi većinom tamo dobivaju naknadu i računaju kako im je bolje i to nego zaposliti se. S druge strane, kvalitene radnike je teško pronaći. Ima njih puno koji rade u kuhinji, ali pravog kvalitetenog kuhara teško je pronaći. Tu je jednim dijelom krivo i školstvo, jer treba poticati takva tražena zanimanja. Recimo, nemam problema sa zapošljavanjem djelatnika na recepciji ili sobarica. Ali, sada sam trenutno u situaciji da mi se pet radnika razbolilo i nas sedam iz obitelji sami radimo'', rekao je ovaj ugostitelj, piše Zadarskilist.hr.

Imao je, kaže, nekoliko zaposlenika koji su iz unutrašnjosti tijekom sezone radili kod njega, ali domaće ljude teško je pronaći.

Iako na Zavodu za zapošljavanje registrirano 243.000 nezaposlenih osoba, u Hrvatskoj je "lutrija" pronaći djelatnike za rad u sezoni, medicinske sestre i zidare. U ugostiteljstvu se traži 1.300 radnika, u građevini 500, medicini 300 i nikako se ne mogu popuniti.

Sandra Vukić, predstojnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar, za Zadarski list, rekla je da poslodavci poput velikih hotelijerskih kuća svake godine sve ranije raspisuju oglase za posao upravo zato što teško pronalaze djelatnike za sezonu.

''Manji ugostiteljski objekti ovih dana su počeli objavljivati natječaje za sezonske poslove, a kao i uvijek najtraženija zanimanja su kuhari, pomoćni kuhari, barmeni, sobarice'', nabrojila je Vukić.