Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužiteljstvo iz Innsbrucka otvorilo je kriminalnu istragu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.


Glasnogovornik tužiteljstva Hans Jörg Mayr potvrdio nam je da su istražni spis proslijedili kolegama u Beč, jer se njihova institucija bavi pitanjem kaznenih djela korupcije te da će ga oni dalje voditi. Sumnja se da je Sanader na tajnim računima pohranio oko 10 milijuna kuna.

Vezani članci Poplave u Austriji Dramatične snimke bujica stižu iz Austrije, Merkel zatečena onim što je vidjela u svojoj zemlji: "Njemački jezik nema riječi..." Poplave u Njemačkoj Nove poplave pogodile Njemačku i Austriju i dalje raste broj poginulih: "Ceste i mostovi moraju biti brzo popravljeni''

'Mi mislimo da tu postoji slučaj odgovornosti', rekao je za agenciju APA , glasnogovornik tužiteljstva u Innsbrucku.

>> 'Naše tužiteljstvo u 'slučaju Sanader' moglo bi ostati kratkih rukava'

>> Samo 1% građana vjeruje Šeksovoj teoriji da nitko ništa nije znao!

Sve je sada prepušteno nacionalnom Uredu tužitelja za korupciju u Beču, koji zasad još nije primio zahtjev tužiteljstva iz Innsbrucka. 'Moguće je da je zahtjev stigao danas', rekla je glasnogovornica tog ureda Eva Habicher za agenciju APA. Zbog te činjenice, isti ured ne može niti komentirati zahtjev. 'U ponedjeljak ćemo znati više', rekla je Habicher.

U slučaju da tužiteljstvo iz Beča prihvati istragu protiv Sanadera, to će odgoditi njegovo izručenje Hrvatskoj. Podsjetimo, prošlog četvrtka Sanader je tijekom jutra napustio Hrvatsku, a nedugo zatim oduzet mu je zastupnički imunitet u Saboru te je za njim raspisana i međunarodna tjeralica kasnije istog dana.

Već idući dan, uhićen je od strane austrijske policije kod naplatnih kućica na autocesti prolazeći kroz Salzburg. Otad se nalazi u pritvoru, a sve optužbe hrvatskog tužiteljstva, koje ga tereti za zloporabu položaja i ovlasti, Sanader je odbio u iskazu austrijskom istražnom sucu.