Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porazni rezultati istraživanja za HDZ

Samo 1% građana vjeruje Šeksovoj teoriji da nitko ništa nije znao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon uhićenja i postupka izručenja bivšeg premijera Hrvatskoj mnogo je pitanja. Nova TV provela je istraživanje što građani misle o svemu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Samo 1 posto građana vjeruje teoriji Vladimira Šeksa da nitko iz predsjedništva HDZ-a osim Ive Sanadera i Mladena Barišića nije znao za nezakonito izvlačenje novaca, pokazuje to istraživanje Nove TV. 27 posto građana vjeruje da su svi znali za to, dok ih 33 % smatra da ih je većina znala. 30% građana vjeruje da su samo odabrani znali dok 8% ne zna ili ne želi odgovoriti na ovo pitanje. Čak 42 posto HDZ-ovaca smatra da su samo odabrani znali.

'Vrh i vodstvo HDZ-a nije imalo nikakvih indicija niti bilo kakvih sumnji da se obavljaju takve transakcije. To je on radio u jednom posebnom paralelnom sustavu, skriven od očiju svih ostalih iz stranke. Radio je to u četiri oka, bez telefonskih razgovora i daleko od svih nas i vjerujem da će se to sve i dokazati', rekao je nedavno Šeks u Dnevniku Nove TV.

>> Banka u Tirolu tražila provjeru Sanader zbog pranja novca

>> FOTO i VIDEO: Neviđene mjere osiguranja na ulazu u sud

Vratimo se istraživanju. 47 posto građana smatra da će Sanader imati pošteno suđenje, ukoliko dođe do njega. 28 posto građana vjeruje da će bivši premijer imati suđenje u svoju korist, dok ih 9 posto smatra da će imati suđenje na njegovu štetu. 15 posto građana ne zna kakvo bi mu bilo suđenje. Kod HDZ-ovaca je situacija takva da ih njih 55 posto smatra da će Sanader imati pošteno suđenje.

Što se tiče razloga zbog kojih se provode istrage, 30 posto građana vjeruje da je to zbog stvarnog početka borbe protiv korupcije. 39 posto ih smatra da je to zbog zahtjeva EU. Samo 16 posto ispitanika smatra da se istrage provode zbog obračuna u HDZ-u.

Većina građana, njih 36 posto, smatra da su za pokretanje istraga najzaslužnije osobe koje su progovorile. Na drugom mjestu je Jadranka Kosor s 19 posto, dok su iza nje Mladen Bajić te USKOK i DORH sa 14 posto. Samo 3 posto građana misli da je za pokretanje istraga zaslužna policija. 13 posto ih smatra da je istrage pokrenuo netko drugi dok ih 16 posto ne zna. Birači HDZ-a većinom, njih 32 posto, smatraju da je za pokretanje istraga zaslužna Jadranka Kosor.

48 posto građana smatra da Vlada treba podnijeti ostavku

Što se tiče slučaja Sanader i izvlačenja novaca iz javnih poduzeća 79 posto građana smatra da će se istrage nastaviti dok 13 posto građana smatra da će istrage stati na Sanaderu i uhićenima. 8 posto ih ne zna hoće li se istrage nastaviti.

Poltički teška situacija za HDZ i premijerku. Istraživanje Nove TV pokazuje kako 48 posto građana smatra da Vlada treba podnijeti ostavku. 40 posto birača smatra da bi Vlada ipak trebala odraditi svoj mandat do kraja.

U Dnevniku donosimo istraživanje što građani misle jesu li i ostali iz HDZ-a znali za izvlačenje novca iz javnih tvrtki, zbog čega ili koga su ove istrage pokrenute i tko je zaslužan za njih!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene