Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslava 17. obljetnice Oluje

U Čavoglavama se okupilo 70.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na koncertu u Čavoglavama kojim se obilježava 17. godišnjica oslobodilačke akcije Oluja prema policijskim procjenama na vrhuncu se okupilo 70 tisuća ljudi.

U Čavoglavama, gdje je bilo nazočno oko 70 tisuća posjetitelja, petero je osoba zatečeno da nosi oznake i obilježja kojima se poziva na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju i drugi oblik nesnošljivosti, a kod njih osmoro oduzeto je 4,6 grama marihuane i sedam jointa, tijekom javnog okupljanja povodom proslave i obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te obljetnice vojno-redarstvene operacije 'Oluja' u Kninu, izvijestila je Policijska uprava šibensko-kninska.
         
Dvije od pet osoba prekršile su i zakon o javnom redu i miru, uz još tri prekršaja protiv javnog reda i mira.
    
Zbog zlouporabe opojnih druga, nad osobama je provedeno kriminalističko istraživanje i protiv njih će biti podnijete kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.
    
U Kninu, gdje je bilo nazočno oko četiri tisuće posjetitelja, zabilježen je jedan prekršaj iz zakona o javnom okupljanju, stoji u priopćenju Policijske uprave šibensko-kninska.
              
Na koncertu, središnjem djelu proslave u Čavoglavama, koji je počeo jučer oko 22 sata nastupili su Marko Perković Thompson, Mate Bulić, Željko Bebek i Opća opasnost iz Županje.

Po izlasku na pozornicu nešto prije ponoći domaćin slavlja Marko Perković Thompson okupljenima se obratio riječima 'za dom spremni', čestitavši im Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon odluke Visokog prekršajnog Ustavni sud još jednom ustvrdio: "Za dom spremni" je ustaški pozdrav i nije u skladu s Ustavom Slika nije dostupna OTKRIO SVE RAZLOGE Thompson objavio: Otkazan koncert na Krbavskom polju za proslavu "Oluje"

>> Na Thompsonovom koncertu u Čavoglavama očekuje se oko 100 tisuća ljudi

'Nemojte da nas dijele ovi političari', poručio je Thompson publici, istaknuvši kako se obljetnice Oluje poput one u Čavoglavama treba slaviti diljem Hrvatske, pri tome ne stvarajući rivalstva, primjerice između Knina, gdje je jučer održana službena proslava 17. godišnjice Oluje i Čavoglava.

Thompson je pozdravio, kako je rekao, one kojima je napravljena najveća nepravda i pritom istaknuo hrvatskog generala Antu Gotovinu, koji je zbog ratnog zločina nepravomoćno osuđen u Haagu na 24 godine zatvora.

'Vjerujem da ćemo ga vidjeti iduće godine na proslavi u Čavoglavama, zapjevajmo za njega i Haaške uznike', rekao je taj pjevač. Dio publike njegov nastup popratio je uzvicima 'za dom spremni'.

Prostor oko pozornice bio je ispunjen hrvatskim zastavama i transparentima na kojima je najčešće bilo ispisano Thompsonovo ime. Na jednom transparentu, posvećenom hrvatskom zatvoreniku u Beogradu Veljku Mariću pisalo je 'Veljko Marić, čekamo te volimo te'.

Većih izgreda nije bilo. Zabilježeno je 7 prekršaja zbog isticanja simbola neprimjerenog sadržaja kojima se potiče na vjersku i nacionalnu mržnju. 'Osim toga zabilježili smo i 3 prekršaja remećenja reda i mira, i 8 osoba smo zatekli u neovlaštenom posjedu droge', rekla je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

'Veliki dan, mi moramo ići naprijed, ima nas čemu ovaj dan, i sve što je u njega ugrađeno, ima nas čemu podučiti.' rekao je Ante Ivas, šibenski biskup.

'Neka se Dan pobjede, domovinske zahvalnosti slavi ne samo u Čavoglavama nego u svim drugim mjestima', za kraj je poručio Thompson.

U Čavoglavama je jučer u predvečernjim satima organiziran mimohod povijesnih hrvatskih vojnih postrojbi. Na proslavu su jučer poslijepodne iz Drniša u koloni došli i brojni motociklisti. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene