Na Trgovačkom sudu u Rijeci odgođeno je donošenje odluke o tome hoće li u Brodogradilištu 3. maj biti pokrenut stečajni postupak. Novo ročište zakazano je u lipnju.

Galerija +0 3. maj (Foto: Pixsell, Goran Kovačić)

Na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je odgođena odluka o otvaranju stečajnog postupka u riječkom brodogradilištu. Novo ročište zakazano je za 5. lipanj.

Vezani članci Ministar gospodarstva Darko Horvat (Foto: Pixsell,Marko Lukunic) Ministar Darko Horvat otkrio kojem su modelu ulaska u brodogradnju Kinezi najskloniji Predsjednik Živog zida Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Sinčić: "Zbog nesposobnosti Plenkovića stvari se odugovlače, dok radnici Uljanika gladuju"

Podsjetimo, ročište koje je trebalo biti uvod u eventualno otvaranje stečajnog postupka nad 3. majem u nekoliko navrata je odgađano. Time je dobiveno dodatno vrijeme za rješavanje problema toga brodogradilišta: eventualni dolazak strateškog partnera, dogovor o isplati plaća i nastavak proizvodnje, odnosno za pronalaženje načina za restrukturiranje hrvatske brodogradnje.

Prijedlog za otvaranje stečaja nad 3. majem, dijelom Uljanik grupe, podnijela je Fina krajem prošle godine. Razlog podnesenom prijedlogu su evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

Radilo se o iznosu nešto većem od 72 milijuna kuna. Krajem ožujka ukupna blokada je iznosila 92,4 milijuna kuna. Za radničke plaće dug iznozi 18,6 milijuna kuna.

3. maj i pulski Uljanik, nakon nekoliko neostvarenih dogovora oko strateških partnera, očekuju dolazak izaslanstva potencijalnog kineskog strateškog partnera. Nakon što bi snimili stanje u brodogradilištima, potencijalni strateški partner bi donio odluku o mogućem ulaganju.

Direktor 3. maja Edi Kučan izjavio je uoči ročišta na Trgovačkom sudu u Rijeci, da je svaki potencijalni strateški partner koji bi omogućio opstanak brodogradnje u Rijeci dobrodošao. No, smatra da 3. maj ima sve manje vremena i da je hitno potrebno pronaći model privremenog financiranja, odnosno oko 150 milijuna kuna s kojima bi se omogućio nastavak proizvodnje i isplata plaća.

Većini trećemajaca nisu isplaćene plaće od listopada prošle godine. Radnici odlaze u potrazi za boljim radnim mjestima. Prema posljednjim podacima, u 3. maju je sada ukupno 870 radnika. Kako bi im se pomoglo, organiziraju se akcije prikupljanja humanitarne pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama.

U akciji Uljanik prošli je mjesec zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zloporabe u gospodarskom poslovanju uhićeno 12, a potom istragom obuhvaćeno ukupno 14 osoba. Među njima je i bivši direktor 3. maja Maksimilijan Percan, kojemu je određen jednomjesečni istražni zatvor. Percan je podnio ostavku pa je Nadzorni odbor u početku travnja imenovao novog direktora 3. maja Edija Kučana, koji je direktor tog brodogradilišta već bio, od 2010. do 2013. godine. (Hina)

Braća udarila kontru i vratila se iz Njemačke: "Vani ljudi pričaju da je bajno, ali postoji i druga strana medalje" Općina Antunovac (Foto: Dnevnik.hr) Luka Šošić (Foto: Dnevnik.hr) +0 Dražen Živić (Foto: Dnevnik.hr)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju