Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opasnost od utjecaja na svjedoke

Akcija Uljanik: Još trojica osumnjičenih branit će se sa slobode, šestorica ostala u istražnom zatvoru

Novi direktor Uljanik Plovidbe (Foto: Dnevnik.hr)
Novi direktor Uljanik Plovidbe (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi direktor Uljanik Plovidbe (Foto: Dnevnik.hr) Novi direktor Uljanik Plovidbe (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Treći maj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Odgođen je stečaj 3. maja. Određen je i novi datum ročišta na Trgovačkom sudu u Rijeci.

U srijedu je donesena odluka - trojica od dvanaest uhićenih branit će se sa slobode jer za njih nije zatražen istražni zatvor. Riječ je o direktoru Uljanik Pomorstva za usluge Elvisu Pahljini, bivšem direktoru Uljanik Brodogradilišta Eduardu Milovanu i direktoru Uljanik Shipmanagmenta Darku Šorcu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi datum - 17. svibnja Još jedna prilika: Odgođen stečaj Uljanika, čeka se odluka Kineza Slika nije dostupna Odluka za desetak dana Ministar Darko Horvat otkrio kojem su modelu ulaska u brodogradnju Kinezi najskloniji

Ostala devetorica privedenih noć na četvrtak proveli su u istražnom zatvoru. U četvrtak su privedeni pred suca istrage koji je odlučio o zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci o daljnjem istražnom zatvoru za njih.

12:40 Odbijen je zahtjev za istražnim zatvorom za bivšeg predsjednika Uprave Uljanik grupe Antona Brajkovića te bivše direktore 3. maja Zdravka Pliška i Domagoja Klarića. Pušteni su da se brane sa slobode.

Istražni zatvor za devet privedenih zatražilo je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, a zbog opasnosti za ponavljanjem kaznenog djela koje im se stavlja na teret, ali i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sud je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora za svih devet osumnjičenika zbog opasnosti za ponavljanjem kaznenog djela.

Što se tiče zahtjeva za istražnim zatvorom zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, određen je istražni zatvor za bivšeg predsjednika Uprave Uljanik grupe Giannia Rossandu, bivše članove Uprave Marinka Brgića i Veljka Grbca, predsjednika Uprave 3. maja Maksimilijana Percana, direktora Uljanik plovidbe Dragutina Pavletića i bivšeg direktora Uljanik Brodogradilišta Silvana Kranjca. Odvjetnici očekuju kako će sudski postupak trajati godinama.

11:50 Postupak odlučivanja o istražnom zatvoru za devet osumnjičenika iz afere Uljanik i dalje traje. Nakon što je istražni sudac na riječkom sudu saslušao tužitelja i obranu, objavio je da će odluku donijeti u 12:30.

11:40 Nakon što je nabrojao sve iznose koje su Vlade dale za brodogradilišta i brodogradnju, premijer Andrej Plenković kazao je da odustaje od restruktuiranje te da će tražiti novo rješenje. Istaknuo je da je 10 milijardi kuna za restrukturiranje brodogradilišta previše te da Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati

"Restruktuiranje bi bilo veliko financijsko izlaganje države i Vlade i za porezne obveznike. Održivost restruktuiranja nije održivo i tržit će se druga rješenja za restruktuiranje", kazao je Plenković.

11:30 Sindikalist Juraj Šoljić kazao je: "Na prijedlog i sugestiju sutkinje odgođena je za razumno vrijeme odluka o novom ročištu, odnosno donesena je odluka o odgodi konačne odluke o stečaju. Upućujem poziv Vladi da donese konačno odluku što će biti s 3. majem. Mislim da je sad dovoljno vremena da sve sagledaju i donesu odluku".

"Mi kao radnici u 3. maju, kao žrtve u svemu ovome, zahtijevamo da se donese razumna odluka za 3. maj - da 3. maj opstane. Molim Vladu da donese pravednu odluku. Žalosno je da mi radnici moramo još dva tjedna dolaziti na posao, trošiti svoj novac koji nemamo", dodao je Šoljić.

11:20 Odluka o stečaju 3. maja odgođena je četvrti put. Sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Liljana Ugrin odgodila je ročište uz suglasnost predstavnika Nadzornog odbora i radnika 3. maja i Uljanika te uz prisustvo privremenog stečajnog upravitelja za 3. maj. Sljedeće ročište zakazano je za 17. travnja. "Ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se neće ići u spašavanje 3. maja, ročište mogu zakazati i telefonom da ne čekamo 17. travnja", kazala je Ugrin.

Novi direktor Uljanik Plovidbe (Foto: Dnevnik.hr) Treći maj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

11:10 Još uvijek nije počela sjednica Vlade. Objavljen je dnevni red na kojem nema točke o Uljaniku.

11:00 Dragutin Pavletić i Anton Brajković ponudili su ostavke iz pritvora.

10:40 Iz Uljanik plovidbe u četvrtak su izvijestili da je direktor tvrtke Dragutin Pavletić u srijedu podnio ostavku, te je za novog direktora imenovan Igor Budisavljević.

10:30 Potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar, uoči sjednice Vlade komentirao je situaciju s brodogradnjom. "Moj stav je da radnici zaslužuju puno bolje nego što imaju sada. Ono rješenje koje će omogućiti da imaju plaću, naknadu za ono što rade. A ne kao što je sada", rekao je Štromar.

10:20 "Ja sam za to da se zaštiti hrvatski proračun i da se nađe neki model koji će pomoći. Ili da se ide u stečaj ili u restruktuiranje. Ili ćemo i dalje pumpati milijarde, a nećemo biti sigurni hoće li opstati. Nije nužno stečaj prekid. Ja se nadam da bi bilo dobro rješenje da brodogradnja ostane živa ako je ikako moguće, no moramo voditi računa o proračunu", kazao je uoči sjednice Vlade ministar uprave Lovro Kuščević. Dodao je kako suosjeća sa svakim hrvatskim radnikom no da je potrebno biti svjestan o situaciji u kojoj je brodogradilište trenutno.

9:30 Nakon uhićenja 12 osumnjičenih da su brodogradilište i državni proračun oštetili za više od 1,2 milijardi kuna te uoči rasprave na riječkom Trgovačkom sudu o stečaju 3. maja, budućnost Uljanika je jedna od tema o kojima će biti govora na sjednici Vlade. "Ništa vam u ovom trenutku ne mogu reći, sve ćete čuti uskoro", odgovorio je ministar financija Zdravko Marić na pitanje novinara o Uljaniku prije sjednice Vlade.

9:00 Maksimilijan Percan podnio je ostavku na mjestu direktora 3 maja.

8:00 Sudac istrage Duško Tišma kazao je da su u srijedu svi saslušani, a da će se u četvrtak odlučivati o tome hoće li se braniti sa slobode ili će ostati u pritvoru.

Istražni zatvor zatražen je za bivšeg predsjednika Uprave Uljanik grupe Giannia Rossandu, bivšeg predsjednika Uprave Uljanik grupe Antona Brajkovića, bivše članove Uprave Marinka Brgića i Veljka Grbca, predsjednika Uprave 3. maja Maksimilijana Percana, direktora Uljanik plovidbe Dragutina Pavletića, bivšeg direktora Uljanik Brodogradilišta Silvana Kranjca te bivše direktore 3. maja Zdravka Pliška i Domagoja Klarića. Na riječki sud su počeli stizati prije osam sati.

Većina ih se branila šutnjom

Od 12 osumnjičenika koji su ispitani u srijedu, veći dio se branio šutnjom dok je manji dio iznosio obranu.

Policija ih sumnjiči za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procijenjena je na više od 1,2 milijarde kuna.

"Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine na štetu jednog trgovačkog društva iz Rijeke i jednog iz Pule te državnog proračuna", navelo je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Podsjetimo, u akciji Uljanik privedeni su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

O Uljaniku i na sjednici Vlade

U četvrtak 11 sati na riječkom Trgovačkom sudu bit će donesena odluka o stečaju 3.maja.

Očekuje se da će o Uljaniku na sjednici u četvrtak raspravljati i Vlada. Trgovački sud u Pazinu o stečaju Uljanik Brodogradilišta raspravljat će u petak.

Aktualno Je li u Dubrovniku obavljen pobačaj bez anestezije? Ministarstvo šalje inspekciju, a oporba se digla na noge +0 Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Je li u Dubrovniku obavljen pobačaj bez anestezije? Ministarstvo šalje inspekciju, a oporba se digla na noge 1/1 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene