Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djevojke stupaju u spolne odnose sa 17, mladići sa 16 godina.


Gotovo trećina ne koristi kondome, o ostalim sredstvima zaštite da i ne govorimo. I većina bi vrlo rado u školi slušala o spolnom odgoju. Ali taj je projekt, po svemu sudeći, u arhivu Ministarstva obrazovanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Katie Holmes: 'Ne želim biti kao Nicole' Slika nije dostupna Rusi poručili Hrvatima: Imate sve osim povoljne investicijske klime

Osmaši bi radije u školi zdravstveni odgoj nego bilo koji drugi predmet. Mnogo toga ih zanima, a nemaju gdje naučiti. A evo zašto bi trebali - srednjoškoloci se upuštaju u prvi spolni odnos a da o spolnosti ne znaju gotovo ništa. Djevojke sa 17 godina, dječaci sa 16. Gotovo trećina njih ne koristi kondome, a samo osam posto koristi oralnu kontracepciju.

'Treba početi što ranije. U sedmom razredu zanima ih sve po pitanju zaštite, tjelesnog komuniciranja, komunikacije između partnera, odnos prema drugom spolu i povjerljivost', kaže je Maja Gabeljica Šupljika iz ureda pravobraniteljice za djecu. Upućeni se slažu, zdravstvena edukacija nužana je u osnovnoj školi, ali nitko ne zna kad će već jednom početi. 'Mi smo spremamo doista napraviti jedan program koji će biti provediv, nije bitno da program uđe što ranije nego da bude provediv', kazala je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

U škole su prošle godine pokusno ušla dva programa - Grozdov koji je napadan kao konzervativan, i liberalniji program Foruma za slobodu odgoja. Ni od jednog nije bilo koristi, tvrdili su u ministarstvu obrazovanja. 'Postavlja se pitanje i zašto nakon procesa koji je trajao gotovo četiri godine, zašto ministarstvo odustaje od uvođenja seksualne edukacije u škole', kaže Nataša Bijelić iz udruge Cesi. 'Očigledno ne postoji politička volja i volja struktura da se bave tim pitanjem'.

U Ministarstvu više i ne razmišljaju o uvođenju zdravstvene edukacije u škole. Ovu važnu temu država je prepustila ulici, internetu, novinama i televiziji, a mlade samima sebi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju