Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP predlaže zakon o radnim i socijalnim sudovima.


'U Hrvatskoj osim što je problem naći i zadržati radno mjesto problem je i ostvariti prava koja radnik ima po Zakonu o radu', kazala je Milanka Opačić na tiskovonoj konferenciji.

Vezani članci Slika nije dostupna Sabor otvorio raspravu o Josipovićevom pismu: HDZ i Pupovac to nazvali kampanjom za izbore Slika nije dostupna 'Uštede od smanjenja broja sudova idu za druge potrebe pravosuđa'

Opačić je iznjela podatkle prema kojima je u studenom 2010. čak 70 tisuća radnika u Hrvatskoj radilo bez isplaćene plaće s doprinosima. Prema predviđanjiima do kraja ove govine bez plaće će raditi 100 tisuća radnika. Tako se uz više od 300.000 nezaposlenih broj radnika s problemima penje na 400.000.

Svi ti podaci, pojasnila je, nisu službeni i nisu javno dostupni, ne postoji službena statistika već se podaci išćitavaju preko sindikalnih istraživanja, djelomično Zavoda za zapošljavanje, sudova i drugih institucija.

Iako zakoni u Hrvatskoj omogućuju radnicima zaštitu u slučajevima neisplate plaća sporovi na sudovima nerjetko traju godinama. Zato SDP predlaže osnivanje radnih i socijalnih sudova. Bili bi raspoređeni po Hrvatskoj, po županijama, kako bi uvijek i na svakom mjestu radnici znali tko je zadužen za njihova prava.

Ti bi sudovi po uzoru na europsku praksu imali obavezu sporove rješavati u svega nekoliko mjeseci.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju